A+ A A-

Muizen en muisvervangers

Evenals bij toetsenborden zijn plaatsing en vorm van een muis of ander aanwijsapparaat belangrijk voor een comfortabele en neutrale werkpositie.
Een gebruiker van een muis kan zelf het risico op klachten verminderen door aandacht te geven aan onderstaande punten:

  • plaatsing van de muis: niet te hoog, te laag of te ver weg. Plaats de muis zo dicht mogelijk bij het lichaam om belasting van de pols, de elleboog en de schouder te minimaliseren. Gebruik van een compact toetsenbord helpt om de muis dichterbij het lichaam te leggen, maar pas op dat dit het probleem van 'ulnair deviatie' (zie verder) bij het typen niet vergroot.
  • 'grip' kracht: hoe krachtig houd je de muis vast? Probeer de muis zo losjes mogelijk vast te houden om overbelasting te voorkomen.
  • polsbewegingen: ulnair- en radiale deviaties. Probeer de onderarm, pols en hand als één geheel te bewegen. Zorg voor een voldoende lange kabel voor maximale bewegingsvrijheid. Draadloos kan ook, maar het gewicht van de batterijen maken draadloze muizen wel een stuk zwaarder.
  • een 'zwevende klikvinger': veel mensen laten de 'klikvinger' boven de muisknoppen zweven. Dit vraagt een continue belasting. Laat de vinger rustig op de muisknoppen rusten.

Wat is er mis met de standaardmuis?

In wetenschappelijke publicaties (zie bijv: http://ergo.human.cornell.edu/) worden een aantal factoren die het risico op het ontstaan van RSI-klachten verhogen, veelvuldig genoemd:

  • pronatie: de vorm van een standaardmuis vereist dat de gebruiker de onderarm moet draaien om de hand met de handpalm naar beneden gedraaid op de muis te kunnen leggen. Dit geeft een continue belasting van de onderarmspieren.
  • ulnair- en radiale deviatie: de draaibewegingen die vanuit de pols gemaakt worden om de muis te bewegen vormen een belasting voor de onderarmspieren.
  • dorsaal flexie: om de hand goed op en om de muis te leggen, moet deze vanuit de pols iets worden opgetild, waardoor de pols een hoek maakt t.o.v. de onderarm. Dit geeft een continue belasting van de spieren die de pols moeten heffen. Daarnaast levert dit een drukverhoging op in de carpale tunnel (dit is een ruimte in de pols, waar de aanvoerende bloedvaten en zenuwen van de hand doorheen lopen). De aangepaste of alternatieve muizen in dit overzicht proberen een oplossing te bieden voor één of meerdere van deze factoren.
Muizen ergonomisch gevormde muizen als variatie op de gewone muis

Kindermuis

ergonomisch gevormd voor de kinderhand

Trackballs

omgekeerde muis; je beweegt de cursor door aan de bal te draaien

Pennen

de muis wordt vervangen door een pen, de muismat door een soort touchscreen.

Touchpads

het touchscreen wordt bestuurd met de vingertop

Eye en Headtrackers

besturing van de cursor vindt plaats door het volgen van de oog- of hoofdbewegingen

Voetpedalen

klikken van de muis wordt vervangen door schakelaars in voetpedalen

Virtuele muizen

software die het gebruik van een fysieke muis gedeeltelijk of geheel overbodig maakt

Muizen

Er zijn enorm veel verschillende muizen verkrijgbaar. Veel muizen bieden slecht een kleine variatie in vorm ten opzichte van de standaardmuis. Deze 'grijze muizen' hebben ergonomisch gezien geen enkele toegevoegde waarde en zijn daarom niet opgenomen in dit overzicht.

HandshoeMouse
Het Paard, een bijzondere computermuis

Omschrijving: De 'HandshoeMouse' is ontwikkeld vanuit het Erasmus Medisch Centrum in samenwerking met de universiteit van Maastricht. De ontwikkeling is gebaseerd op het realiseren van ontspanning. Dit wordt op twee manieren bereikt: door de vorm hoeft men de vingers niet meer op te tillen om niet ongewenst de knopjes in te drukken. Daarnaast zorgt deze vorm ervoor dat de gebruiker niet meer kan grijpen en knijpen.
Door het optillen van de vingers, grijpen en knijpen worden de spieren onnodig belast met als gevolg dat de diepliggende nekspieren zich aanspannen. Daardoor kan de poort tussen eerste rib en sleutelbeen vernauwen. Bloedvaten en zenuwen die door deze poort lopen kunnen dan zelfs worden afgekneld. Dit kan op termijn tot klachten leiden.
Met deze muis kan men met minimaal haalbare spierspanning werken, dus heel comfortabel. De gerealiseerde ontspanning in hand, arm, schouders en nek beperkt het risico op RSI.

De muis is verkrijgbaar voor links- en rechtshandigen, in verschillende formaten en draad- en draadloos.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 119,95 incl. BTW
Meer informatie: HandshoeMouse

 

AirO2bic muis
AirO2bic muis

Omschrijving: deze verticale optische muis is de eerste verticale 'Grip Less' muis. Dat wil zeggen dat de knijpkracht, die je bij een normale muis uitoefent om hem vast te houden of te verplaatsen, bij de AirO2bic niet nodig is. Omdat de hand in een neutrale verticale houding geplaatst wordt, wordt pronatie bij deze muis optimaal voorkomen. De volledige hand en de pols worden door de muis ondersteund. Verplaatsen van de muis gebeurt door de hele (onder)arm te bewegen. Deviatie van de pols treedt niet meer op. De aanvoer van zuurstof naar de hand wordt niet belemmerd bij deze muis, vandaar 'Air' en 'O2', het symbool voor zuurstof, in de naam. De AirO2bic is verkrijgbaar in een rechts- en linkshandig model, in wit en zwart.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 89,95 exc. BTW
Meer informatie: Airobicmouse

 

OysterMouse
oystermouse

Omschrijving: deze computer muis kan in 5 hellende posities worden gezet. Je kunt de helling van de muis dus zo instellen dat deze het meest comfortabel voor je is. Voor de meeste mensen zal gelden hoe steiler de helling van de muis, hoe geringer de spierspanning die nodig is om de muis te hanteren.  De muis is geschikt voor links- en rechtshandige en voor 'medium' en 'large' handen.

De muis is verkrijgbaar in een draad- en draadloze versie. 

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 139,00 incl. BTW
Meer informatie: Oysermouse

 

Hoverstop actief ergonomische muis
Hoverstop actief ergonomische muis

Omschrijving: De Hoverstop trilmuis detecteert of er een hand aanwezig is op de muis. Indien er geen activiteit plaats vindt (klikken of scrollen) voor meer dan 10 seconden gaat de muis zacht trillen en herinnert zo de gebruiker de hand van de muis te halen en te ontspannen. Het is aangetoond dat de spierspanning tijdens "passief muizen" praktisch even hoog en soms hoger is als bij "actief muizen". Deze lang aangehouden spierspanning zonder onderbrekingen is de voornaamste oorzaak van RSI.

TNO heeft in een onderzoek naar de Hoverstop muis aangetoond dat de muis 25% minder lang wordt vastgehouden dan een gewone muis. Op een gemiddelde werkdag met 5 uur computer gebruik levert dat 48 minuten "gratis" ontspanningen op. De productiviteit wordt daarbij niet aangetast. Verder zijn er aanzienlijk meer micropauzes en is er een verschuiving van statisch naar dynamisch werken. Al deze zaken worden als gunstig gezien voor het voorkomen van RSI problemen. Ook de leertijd (kort) en de acceptatie (hoog) werden onderzocht.

Voor een korte uitleg over de werking van de Hoverstop en hoe deze tot gezonder werken leidt zie de instructie video op http://www.hoverstop.nl/ (rechterbalk, 3min).

Geschikt voor: PC, MAC
Prijsindicatie: € 69
Meer informatie: Hoverstop

 

Evoluent
evoluent.jpg

Omschrijving: deze muis beschikt over 5 instelbare knoppen en bevordert de neutrale stand van arm, hand en vingers waardoor de spierspanning wordt verlaagd. De muis is geschikt voor handen vanaf 8,8cm breed. Voor kleinere handen is er de Evoluent SRM. Verkrijgbaar in links- en rechtshandig model en draadloos.

Geschikt voor: PC, Mac, Linux
Prijsindicatie: € 89,00
Meer informatie: Evoluent

 

ZeroGrip++

Omschrijving: deze muis bestaat uit twee delen. Het rechterdeel gebruik je om de muisaanwijzer over je scherm te verplaatsen; met het linkerdeel kun je de klikken. Je verdeeld de belasting dus over beide handen. Zowel het verplaatsen van de muisaanwijzer als het klikken doe je met de palm van je hand. Je hoeft dus niets meer vast te pakken; vandaar de naam Zerogrip. Je hand ligt nog wel in het platte vlak bij deze muis. De muis wordt geleverd inclusief de 'ringpen', een pen die het schrijven vergemakkelijkt.

Geschikt voor: PC
Prijsindicatie: € 49,00
Meer informatie: Ergoclick

 

In-Air Muis met Gyropoint
Ultra Cordless met Gyropoint

Omschrijving: dit type muis is eigenlijk bedoeld voor gebruik bij het geven van presentaties. De muis bevat een gyroscopische bewegingssensor die het mogelijk maakt de muis 'in de lucht', dus zonder bureaublad' te gebruiken. Bereik tot 30 meter. Maar de muis is ook als 'gewone' muis op het bureaublad te gebruiken. Bekijk het videofilmpje op de website van de leverancier om de diverse posities, al dan niet ergonomisch, te aanschouwen waarin je deze muis kunt bedienen.

Geschikt voor: PC, MAC met USB ondersteuning
Prijsindicatie: vanaf € 80,-
Meer informatie: Gyration

 

Pen Click Mouse
Pen Click Mouse

Omschrijving: de Pen Click Mouse van uitvinder Johan Ullman, heeft wat weg van een inktpen in een penhouder, maar is een optische muis die zorgt voor een betere (niet geproneerde) stand van de hand en de pols in vergelijking met een gewone muis. De muis kan links en rechts gebruikt worden, is voorzien van een scrollwieltje en je kunt er zeer accuraat mee werken.

Geschikt voor: PC, MAC
Prijsindicatie: € 120
Meer informatie: Backshop

 

Anir Vertical Mouse
Anir Vertical Mouse

Verticale muis die de pronatie en dorsaalflexie wegneemt. Onderzoek heeft aangetoond dat de spierspanning met 25-76% vermindert in vergelijking met een gewone 'vlakke' muis. De klikschakelaar bovenop wordt met de duim bediend. De muis is verkrijgbaar in een 2 en 3 knopsvariant en in verschillende maten.

Geschikt voor: PC (PS/2 of USB), Mac
Prijsindicatie: € 55 excl. BTW
Meer informatie: Backshop

 

Contour Mouse
contour.jpg

de vorm van de Contour muizen is dusdanig dat de vorm van de hand zo goed mogelijk gevolgd wordt. Deze muizen zijn in een aantal verschillende maten verkrijgbaar voor zowel links- als rechthandig gebruik.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 115 t/m € 145
Meer informatie: Contour Design

 

FingerPointer Mouse
FingerPointer Mouse

Omschrijving: deze zogenaamde 'handhold' muis maakt het mogelijk de muis in een anatomisch neutrale stand te bedienen (vergelijkbaar met de Anir muis). De duim bedient de cursor en klikken doe je met de wijsvinger. Bij de duim zitten nog twee extra knoppen die gebruikt kunnen worden om te scrollen, als dubbelklik of als functieknop. De achterliggende gedachte van dit ontwerp is dat het mogelijk moet zijn in iedere gewenste positie te muizen, bijvoorbeeld met de handen in de schoot. De muis komt standaard met een verlengstuk voor mensen met grotere handen.

Geschikt voor: PC
Prijsindicatie: € 85
Meer informatie: Backshop

 

Switch Mouse
main_switch.jpg

Omschrijving: deze V-vormige muis plaatst de pols en onderarm onder een natuurlijke hoek. Via een scrollschijf wordt de cursor op het scherm bediend. De muis is in lengte verstelbaar en geschikt voor zowel links- als rechtshandig gebruik. 

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 100
Meer informatie: Ergostar

 

RollerMouse Station
RollerMouse Station

Omschrijving: de bediening voor de schermcursor zijn in dit product in een polssteun ondergebracht. De toetsen voor de cursor komen hierdoor direct onder de spatiebalk van het toetsenbord te zitten, zodat de hand niet verplaatst hoeft te worden. De RollerMuis kan bediend worden met de duim (links of rechts) en heeft programmeerbare knoppen en een scroll-wiel. Verplaatsen van de cursor doe je door je duim over de Roller Bar te bewegen.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 200
Meer informatie: Contour Design

 

Kindermuis

Er wordt door ouders vaak niet stil gestaan bij het feit dat kinderen een andere ergonomie hebben dan volwassenen. Voor volwassenen zijn allerlei producten op de markt om RSI te bestrijden, maar voor kinderen totaal niet.

Oki muis
Oki muis

De OkiMuis is door zijn vorm bijzonder geschikt voor de kinderhand en ziet er ook aantrekkelijk uit in de vorm van giraffen, kikkers en tijgers. Er zijn 3 verschillende soorten verkrijgbaar: Ufo muis, 3-button muis en de scroll muis.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 19,95
Meer informatie: OkiMuis

Trackballs

Voordeel van een trackball boven een muis is dat je geen kracht hoeft uit te oefenen om het apparaat vast te houden of te verplaatsen. Omdat een trackball niet verplaatst hoeft te worden heb je ook minder ruimte op je bureaublad nodig.

   
Evergreen DTXL-5
 

Omschrijving: robuuste, snelle, en accurate trackball met drie knoppen. Evergreen heeft diverse trackballs met name bedoeld voor industriële omgevingen.

Geschikt voor: PC
Meer informatie: Evergreen Systems

 

Evolution
Evolution

Omschrijving: professionele trackball met zes grote knoppen. Geschikt voor links- en rechtshandige gebruikers. Diverse modellen verkrijgbaar.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: vanaf € 100 afhankelijk van type
Meer informatie: Kimli Electronics

 

Logitech TrackMan Marble
trackman_marble.png

Omschrijving: deze symmetrische trackball is geschikt voor zowel links- als rechtshandig gebruik. De Marble is gevormd als een muis waardoor hij minder ruimte in beslag neemt en de pols en de hand ontlast.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 40
Meer informatie: LogiTech

 

Logitech TrackMan Wheel
trackman_wheel.png

Omschrijving: deze trackball heeft naast het balletje ook drie muisknoppen en een scrollwieltje.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 50
Meer informatie: LogiTech

 

Logitech Cordless Optical Trackman 
cordless_optical_trackman.png

Omschrijving: deze draadloze trackball heeft drie maar liefst 8 knoppen die deels programmeerbaar zijn. De trackball heeft een zacht oppervlak, een extra grote bal en een stabiel voetstuk.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 70
Meer informatie: LogiTech

 

Genius Kids Trackball
Genius Kids Trackball

Omschrijving: deze speciaal voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar ontworpen trackball, heeft een grote bal en grote knoppen. Ook geschikt voor gebruikers die door fysieke klachten zijn aangewezen op de grove moteriek. Naast de gewone muis te gebruiken.

Geschikt voor: PC (let op: aansluiting serieel)
Prijsindicatie: € 85
Meer informatie: Backshop

 

Orbit Optical Trackball
Orbit Optical Trackball

Omschrijving: optische trackball met een accuraat tracking mechanisme. De leverancier geeft een 90 dagen niet-goed-geld-terug optie en 5 jaar garantie. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: vanaf € 30
Meer informatie: Kensington

 

Hulapoint
Hulapoint

Omschrijving: de HulaPoint is een combinatie van een trackball en een joystick wat het gebruiksgemak vergroot. De HulaPoint is uitgerust met 3 knoppen en is met name bedoeld voor industriële omgevingen.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 260
Meer informatie: IKEY.com

 

Pennen

Wacom Wireless Pen Tablet
wacom.jpg

Omschrijving: dit draadloze (bluetooth) tablet komt met een drukgevoelige pen (512 niveaus) waardoor eenzijdige spierbelasting wordt verminderd. Je kunt dit tablet ook op je schoot gebruiken. Het heeft een hoge resolutie (2000dpi) waardoor zeer nauwkeurig gewerkt kan worden en beschikt over programmeerbare knoppen.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 200
Meer informatie: WACOM

 

Hyperpen
hyperpen_pro.jpg

Omschrijving: de Hyperpen bestaat uit een schrijftablet met een muis en pen. Omdat gewisseld kan worden tussen de muis en de pen wordt een eenzijdige spierbelasting verminderd. De pen en muis zijn draadloos en kunnen naast je huidige muis gebruikt worden. Bij de Hyperpen wordt teken- en handtekening-software geleverd.

Geschikt voor: PC (serieel, USB), Mac
Prijsindicatie: € 80 t/m € 135 afhankelijk van het type
Meer informatie: AIPTEK

 

FreedomWriter Pro
FreedomWriter Pro

Omschrijving: dit draadloze tableau is te gebruiken als touchpad of als grafisch tableau. Op het tableau kunnen documenten worden geopend waar je vervolgens met de pen commentaar bij kunt zetten. Er is een ‘on screen keyboard’ beschikbaar, waarop je met de pen kunt klikken om tekst in te geven. De FreedomWriter heeft 8 programmeerbare toetsen. Verder heeft het multimedia controls, internet commando’s en handschriftherkenning.

Geschikt voor: PC
Prijsindicatie: € 250
Meer informatie: ETG

 

Touchpads

Touchpads zijn voornamelijk bekend als vervangende muis in een laptop. Je ziet ze inmiddels ook steeds meer als los invoerapparaat. Ze zijn dan meestal wat groter en bieden meer functionaliteit. Touchpads vragen vrijwel geen kracht om te bedienen in vergelijking met een muis, en ontlasten de vingers en hand dus enigszins.

Cirque Smart Cat – Desktop Touchpad
Cirque Smart Cat – Desktop Touchpa

Omschrijving: touchpad met horizontale en verticale scroll mogelijkheden, zoomfunctie, linker- en rechtermuisknoppen. Naast het afgebeelde model zijn ook nog verkrijgbaar de Smart Cat Pro en de Easy Cat (ook voor Mac).

Geschikt voor: PC (PS/2 of USB), speciale driver nodig voor extra functies
Prijsindicatie: vanaf € 60
Meer informatie: Cirque

 

VersaPad
VersaPad

Omschrijving: super dun touchpad met pen. Te gebruiken als gewoon touchpad maar ook als grafisch tableau, voor het zetten van handtekeningen en handschriftherkenning.

Geschikt voor: PC (serieel of PS/2)
Prijsindicatie: € 80
Meer informatie: Interlink Electronics

 

Eye en Headtrackers

Deze producten vervangen de muis, en meestal ook het toetsenbord, volledig. Besturing van de cursor vindt plaats door het volgen van de oog- of hoofdbewegingen.

Cyberlink MindMouse
Cyberlink MindMouse

Omschrijving: de Cyberlink MindMouse is een 'hands-free' invoerapparaat waarmee je de muis en toetsenbord functies kunt uitvoeren. Het werkt met een hoofdband met drie sensoren die elektrische signalen opvangen van de spieren in het gezicht, oog- en hersenactiviteit. Deze worden opgevangen door een 'interface box' en door software vertaald naar tien zogenaamde 'Brainfingers', die weer worden omgezet naar cursor bewegingen, toetsaanslagen of muiskliks.

Geschikt voor: PC (serieel)
Prijsindicatie: € 2100
Meer informatie: Key Tronic

 

NaturalPoint SmartNav Hands Free cursor control
smartnav4-w160.jpg

Omschrijving: het SmartNav systeem biedt verschillende mogelijkheden om ‘hands-free’ de cursor op het computerscherm te bedienen. In ‘Dot modus’ kan de cursor bediend worden door het hoofd te draaien en naar een bepaald punt op het scherm te kijken. De sensor (zie afbeelding) die de hoofd/oog beweging wordt bovenop het scherm geplaatst. Het SmartNav systeem komt in verschillende versies: AT en EG. Zie voor de specificatie de website van de leverancier. De SmartNav kan in combinatie met voetpedalen worden gebruikt als alternatief voor de muisklikken (zie verder)

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 350
Meer informatie: Natural Point

 

HeadMouse Extreme
headmouse.gif

Omschrijving: de HeadMouse volgt de bewegingen van het hoofd en vertaalt deze naar bewegingen van de cursor op het scherm. De HeadMouse is een draadloze optische sensor die een klein doel volgt dat op het voorhoofd van de gebruiker wordt bevestigt. De HeadMouse kan ook het toetsenbord geheel vervangen dankzij het bijgeleverde ‘on-screen keyboard’. Een toetsenbord layout wordt op het scherm geprojecteerd en je kunt toetsen met hoofdbewegingen aanwijzen.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 900
Meer informatie: Origin Instruments

 

TrackerPro
trackerpro01.gif

Omschrijving: de TrackerPro is een headtracking systeem ter vervanging van de muis. Met hoofdbewegingen kun je de cursor op het scherm verplaatsen. Met een optioneel ‘on-screen keyboard’ kan het ook het toetsenbord geheel vervangen.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 900
Meer informatie: Prentke Romich Company

 

EyeTech TM2
eyetech.jpg

Omschrijving: de EyeTech vertaald de oogbewegingen van de gebruiker naar cursor bewegingen op het scherm. Het systeem vereist dat de gebruiker zijn hoofd stil kan houden en zijn oogbewegingen onder controle heeft. Klikken doe je door met een oog te knipperen of door langer naar één punt te staren. Voor dragers van een bril kan een aanpassing nodig zijn. Met een ‘on-screen keyboard’ kan het ook het toetsenbord geheel vervangen.

Geschikt voor: PC
Prijsindicatie: € 5200
Meer informatie: Eyetech Digital Systems

Voetpedalen

Kinesis Single Action Foot Switch
Kinesis Single Action Foot Switch

Omschrijving: voetpedaal met 1 schakelaar dat gebruikt kan worden om muisklikken te geven. Bedoeld om aangesloten te worden op het Smart-Nav EG systeem. Een apart model kan aangesloten worden op de nieuwste types van het Kinesis contoured toetsenbord.

Geschikt voor: Smart-Nav EG, Kinesis contoured keyboard
Prijsindicatie: € 35
Meer informatie: Kinesis

 

Savant USB Programmable Triple Action Foot Switch
savant.jpg

Omschrijving: voetpedaal met drie programmeerbare schakelaars (één grote schakelaar in het midden, en twee aan de zijkant) waarmee muisklikken gegeven kunnen worden. Je kunt macro’s van maximaal 900 toetsaanslagen onder één voetschakelaar programmeren. Meerdere voetpedalen kunnen in serie geschakeld worden.

Geschikt voor: PC, Mac
Prijsindicatie: € 129
Meer informatie: Kinesis

 

No Hands Mouse
No Hands Mouse

Omschrijving: voetpedalen die diverse muishandelingen kunnen overnemen. Ontlast de armen en verhoogd de productiviteit omdat de handen niet verplaatst hoeven te worden om de muis te bedienen.

Geschikt voor: PC, Mac, Linux
Prijsindicatie: € 350
Meer informatie: No hands mouse

 

Step on It Keyboard Control Pedals
Step on It Keyboard Control Pedals

Omschrijving: verplaatst muisklikken en veelgebruikte toetsen naar deze voetschakelaars. De schakelaars zijn via de meegeleverde software programmeerbaar.

Geschikt voor: PC, Mac
Meer informatie: Bilbo Innovations

 

Virtuele muizen

Dit is software die het gebruik van een fysieke muis gedeeltelijk of geheel overbodig maakt. Functionaliteit van de muis kan deels worden overgenomen door software die bijvoorbeeld het klikken overneemt van de gebruiker.

Nib Click-Less software
Nib Click-less software

Omschrijving: dit populaire programma, de opvolger van 'Mousetool', kan het klikken met de muis voor 95% overnemen. Het programma is geoptimaliseerd voor tekstverwerking en websurfing. Tevens bevat het een ingebouwd pauzeprogramma. Nib werkt volgens het 'point and click' systeem: je plaatst de cursor op de gewenste positie, en het programma voert een muisklik uit. De snelheid waarmee dit gebeurt is configureerbaar. Via zogenaamde 'gestures', bewegingen met de muis, kunnen ook bepaalde acties uitgevoerd worden zoals schakelen tussen enkel- en dubbelklikken. Het is even wennen, maar dan werkt het zeer comfortabel. Een evaluatieversie is beschikbaar op de website van de leverancier.

Geschikt voor: Windows, Mac
Prijsindicatie: € 59,95 (€ 40 in combinatie met een AirO2bic muis
Meer informatie: ErgoType

 

Dragger 32
Dragger 32

Omschrijving: Dragger 32 is een programma voor het bedienen van de muisknoppen van een standaardmuis of muis-emulator zoals de HeadMouse (zie Eye- en Headtrackers). Door middel van een toolbar op het scherm kunnen bepaalde functie geactiveerd of uitgeschakeld worden.

Geschikt voor: Windows platform
Prijsindicatie: € 90
Meer informatie: Origin Instruments

 

Overige hulpmiddelen

 

  ErgoSpace Launchpad

Omschrijving: handpalmsteun die de hand en pols ondersteunt in een positie die de dorsaal flexie verminderd. Verstelbaar in hoogte en hoek en te gebruiken met vele inputapparaten.

Geschikt voor: muizen, touchpads, keypads, toetsenborden
Prijsindicatie: € 100,-
Meer informatie: geen specifieke site, via zoekmachines nog wel te vinden

 
PalmGlider
 

Omschrijving: handpalmsteun die de hand en pols ondersteunt in een positie die de dorsaal flexie verminderd. De steun glijdt mee met de muis over het werkvlak. Speciaal bedoeld voor het uitvoeren van grafisch werk.

Geschikt voor: muizen
Prijsindicatie: € 80,-
Meer informatie: geen specifieke site, via zoekmachines nog wel te vinden
   

 

Agenda

Er zijn helaas geen agenda punten

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?