Skip to content
 

Algemene fitheid

Bewegen is gezond voor iedereen en kan bovendien helpen om RSI te voorkomen. Gebrek aan beweging bij de beroepsbevolking is een van de factoren die – naast bijvoorbeeld een slecht ingerichte werkplek en hoge werkdruk – RSI kunnen veroorzaken. Bij preventie van RSI moet daarom altijd sprake zijn van een aanpak op verschillende fronten.

Inmiddels zijn er vele manieren van bewegen op de markt. Op onze pagina Ontspannen en bewegen A-Z vind je een aantal mogelijkheden voor sportieve manieren van bewegen ter preventie van RSI. Meer tips? Stuur ze naar de webredactie.

Wanneer sprake is van ernstige RSI-klachten, is het vaak even zoeken naar een aangepaste manier van bewegen. Lees hiervoor de tips op de pagina Ontspannen en bewegen A-Z.

We zitten teveel

Dat we teveel zitten wisten we al, maar wist je ook dat Nederlanders in vergelijking met andere landen in Europa het meest zitten? TNO Monitor arbeid heeft dat onderzocht en er de Factsheet langdurig zitten op het werk van gemaakt.

Filmpjes Jip Driehuizen

Hoe ga jij zelf om met beeldschermen?

Op welke manier ben jij bezig met je beeldscherm: hangend over de leuning van de bank, voorovergebogen starend naar het scherm, uren achter elkaar bezig met je smartphone? Kijk eens kritisch naar jezelf en leer betere gewoonten aan om klachten te voorkomen of te verminderen.

Jip Driehuizen laat het zien

Jip Driehuizen is fysiotherapeut en geeft in zijn vaste rubriek in het RSI-Magazine tips. Hij maakt ook filmpjes over onderwerpen die met RSI te maken hebben en die laten zien wat je beter niet of wel kunt doen:

Werkhouding

Op het werk hebben we zo langzamerhand allemaal een goed ingerichte werkplek. Bureau, stoel en de plaats van je computer met toetsenbord, scherm en muis zijn afgestemd op jouw persoonlijke lichaamsvormen.

Waarom krijg je dan nog steeds klachten of komen ze keer op keer terug?

Doordat we steeds meer mobiele apparaten gebruiken waarmee je, vaak lang achter elkaar, in een slechte houding werkt gaan je klachten niet over of komen ze terug. De apparaten worden steeds kleiner, waarbij in het ontwerp ergonomie nauwelijks een rol speelt.

We geven je enkele tips om je houding te verbeteren en zo klachten te verminderen of te voorkomen.

Instructievideo´s Backshop

De Backshop heeft korte instructievideo´s gemaakt voor gezond en veilig beeldschermwerk (overzicht). Je kunt ze bekijken op YouTube:

Smartphone/tablet/laptop

Als je werkt met een gewone pc dan kun je je werkplek goed inrichten. Gebruik je een laptop, tablet of smartphone dan wordt dat al moeilijker.

Het scherm van een laptop zit aan het beeldscherm vast en het toetsenbord ligt plat op tafel. Je moet in een onnatuurlijke houding zitten om te kunnen typen of op het scherm turen om het goed te kunnen lezen.

En dan ben je tussendoor soms ook nog vaak op je smartphone, tablet of phablet (smartphone met groter scherm en toetsenbord) bezig. Tablet en phablet liggen helemaal plat op tafel.

De smartphone houd je met je ene hand krampachtig vast, terwijl je er met één vinger van de andere hand op typt en veegt. Veel repeterende bewegingen die je allemaal in een zeer slechte houding doet – het is geen wonder dat je klachten krijgt.

De nieuwste vormen van RSI heten dan ook iPad-nek of -arm, swipe-arm, sms-duim, whatsapp-vinger en gsm-pols. Met het aanpassen van je houding, apparatuur en werkwijze kun je de kans op klachten verkleinen.

Lees op onze pagina Smartphone/tablet/laptop wat je allemaal kunt doen om klachten te voorkomen of verminderen.

Houding

Houd je hoofd zo veel mogelijk rechtop en buig niet voorover. Ondersteun je armen en polsen (armleuningen) en verander regelmatig van houding. Kies de beste werkplek – een tafel of bureau is altijd beter dan (de leuning van) de bank of op bed.

Apparatuur

Voor laptops en tablets zijn speciale standaards te koop waar je het apparaat op kunt zetten. Liefst verstelbaar, zodat je het scherm kunt verstellen. Je kunt een los toetsenbord of muis aankoppelen, of gebruik maken van een docking station.

Via een docking station sluit je de laptop met een kabel (of draadloos) aan op het stroomnet, printer, muis, toetsenbord en beeldscherm van je pc. Dan kun je deze grotere apparaten gebruiken. Daar heb je maar één usb-poort en -kabel voor nodig. Draadloos kan via bijvoorbeeld bluetooth of TeamViewer.

Kijk op onze webpagina over Hulpmiddelen voor tips om je werkplek voor deze apparaten te verbeteren.

Werkwijze

Met één hand typen en swipen en het apparaat vasthouden met de andere hand is vragen om RSI-klachten. Swipen is beter dan typen. Dit kun je zelf doen:
• wissel linker- en rechterhand af. Swipen kun je gemakkelijk leren met je andere hand;
• stel het lettertype wat groter in;
• koppel je mobiele apparaat (met kabel of draadloos) aan een pc of laptop en gebruik het toetsenbord en de muis van de pc.

Pauzes

Neem regelmatig een pauze en strek – letterlijk –  je benen. Drink veel water, koffie of thee, dan moet je ook vaak naar de wc.

Test

Heb je al klachten? Je kunt een gratis test invullen op internet. In deze (uitgebreide) test beantwoord je vragen over je klachten, waarna je een advies krijgt dat je mee kunt nemen naar je fysiotherapeut.

Beeldschermwerk

Lees de tips op onze webpagina Inrichting werkplek en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk, met zo weinig mogelijk risico op klachten.

Hoe zit je goed?

We zitten een groot deel van de dag en als je klachten wilt voorkomen dan moet je dat wel op een goede manier doen. Je kunt veel op internet vinden over hoe dat moet. Voorzitter van de RSI-vereniging en fysiotherapeut Reint Alberts geeft je daarvoor de volgende tips.

Zorg ervoor:
•    dat je beeldscherm (met de bovenkant) op ooghoogte staat;
•    dat je knieën iets onder je heupen zijn als je zit;
•    dat je onderarmen in een hoek van 90° kunnen staan met je bovenarmen;
•    dat je recht zit;
•    dat je het computerwerk afwisselt met iets anders;
•    dat je niet te lang achter elkaar zit;
•    dat je veel micropauzes neemt.

Bewustwording

Let op je houding, zit recht en pauzeer regelmatig. Word je ieder half uur 3 x bewust van je houding. Gebruik daar eventueel pauzesoftware voor om je aan de tijdstippen te herinneren. En bellen kun je ook lopend doen.

Back To Top