Tips bij keuze behandelmethode

keuzetipsAls je op zoek gaat naar een therapie of behandeling voor RSI-klachten, dan kom je tal van methodes tegen die zeggen RSI te lijf te gaan. Toch bestaat er niet één behandeling die geschikt is voor, of effectief is bij iedereen. Welke therapieën dan wel effectief zijn, is nog niet duidelijk. Daarom wordt algemeen gepleit voor meer onderzoek naar het effect van behandelingen. In de dagelijkse praktijk laten de ervaringen en resultaten grote verschillen zien: wat bij de een juist lijkt te helpen, geeft bij de ander soms het tegenovergestelde effect.

Hieronder wat algemene tips bij de keuze van een behandelmethode.

  • In het algemeen is fysiotherapie of houdingstherapie zoals Cesar of Mensendieck een goede start. Deze behandelingen worden vergoed door de meeste ziektekostenverzekeraars. Het aantal behandelingen kan afhankelijk zijn van het verzekerde pakket. Bij ernstige RSI-klachten kan het revalidatiecentrum de aangewezen plek zijn voor behandeling.
  • Afhankelijk van de resultaten en het verloop van het klachtenpatroon kan na verloop van tijd begonnen worden met aanvullende methoden op het gebied van houding, beweging, ontspanning of massages. Kies uit de vele mogelijkheden een therapie die bij je past, én waarvan je echt denkt dat deze een effectieve bijdrage levert aan verbetering.
  • Soms kan het zinvol zijn meer therapieën tegelijkertijd te doen. Denk goed na of je dit fysiek aan kunt. Je kunt vooraf moeilijk inschatten welk effect een therapie heeft en als je meer therapieën tegelijkertijd doet, welke is dan succesvol en welke niet of minder? Daarnaast moet je er rekening mee houden dat veel ziektekostenverzekeraars meestal niet bereid zijn meer therapieën tegelijkertijd te vergoeden. Overleg met de behandelaar over de mogelijkheden. Informeer en overleg ook met hem/haar over de therapieën die je elders volgt.
  • Bij teveel shoppen tussen verschillende behandelmethoden komen twee nadelen om de hoek kijken. Allereerst heb je voldoende tijd nodig om te kunnen beoordelen of een behandeling helpt of niet. Behalve dat kost vaak shoppen veel energie, zeker als er sprake is van teleurstellingen als het resultaat tegenvalt. Zorgvuldig omgaan met de energie die je hebt is een belangrijke voorwaarde voor herstel.
  • Voor alle behandelingen geldt, dat het geen zin heeft als het niet helpt, als het niet bevalt of juist erger wordt. Stop er dan mee en kijk verder. Het hoofdstuk over therapieën bevat een lijst met allerlei mogelijke bekende behandelingen voor RSI-patiënten.
  • Deze oefeningen kun je zelf doen om je spierklachten te verminderen.
  • Tenslotte, in de afgelopen jaren is er een enorme markt rondom RSI ontstaan. Sommige bedrijven of personen claimen het enige echte wapen te hebben dat bewezen werkt bij RSI. Uiteraard is het een goede ontwikkeling dat er steeds meer aandacht komt voor betere materialen en hulpmiddelen. Het oplossen van complexe problemen, vraagt niet om een eenzijdige benadering, maar juist om brede oplossingen!

Reacties en/of meer tips zijn welkom bij de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?