Beschrijvingen van methoden - L

Lifecoaching
Lifecoaching is een vorm van coachen die gericht is op persoonlijke groei en het vergroten van je bewustzijn. Een lifecoach ondersteunt en inspireert je bij het (her-)ontdekken van je eigen kracht, om van daaruit de beste keuzes te maken, zowel op werkvlak als privé.
Wil je veranderingen in je leven aanbrengen, een doel of droom realiseren? Of wil je meer balans in je leven, meer zelfvertrouwen en innerlijke rust? In een lifecoachtraject ga je stap voor stap op weg naar het realiseren van je (levens-)doelen om uiteindelijk met nieuwe inzichten je leven vorm te geven. Doe dat waar je hart ligt, waar je energie van krijgt en blij van wordt. Dat geeft uiteindelijk de meeste kans op een succesvol, gelukkig en gezond leven!
Kijk voor meer informatie op: www.onestepcoaching.nl

Beschrijvingen van methoden - Y

Yoga
Yoga is een ontspanningsvorm die individueel of in groepsverband kan worden beoefend. De ontspanning ontstaat door bewustwording van spanning in het lichaam. Ademhaling is hierbij belangrijk. De spieren van het hele lichaam worden intensief gebruikt. Na de actieve oefeningen wordt de sessie afgerond met ontspanningsoefeningen. Yoga kan bijdragen aan het herstel van het evenwicht in het leven en om tot innerlijke rust te komen.
De grote hoeveelheid oefeningen alsook de rust die yoga oplevert, kan wellicht ook een preventieve werking hebben.

Beschrijvingen van methoden - T

Tai Chi
De oorsprong van Tai Chi en Qi Gong ligt in de gevechtskunst. De achterliggende holistische denkwijze is een zeer oude gezondheidsfilosofie. Het gaat om Chinese ontspannings- en gezondheidsoefeningen die erop gericht zijn zowel lichamelijke als psychische klachten te voorkomen en de gezondheid te verbeteren. De oefeningen hebben een stimulerend effect op de doorbloeding van het hele lichaam, ze verbeteren de ademhaling en de lichaamshouding. De balans, concentratie en coördinatie worden getraind. Hierdoor wordt een beter lichaamsgevoel ontwikkeld, waardoor in het dagelijks leven beter geluisterd kan worden naar de signalen die het lichaam geeft.
Lees meer: artikel "het Handvat" augustus 2002 ‘Tai Chi: een andere manier van loslaten’.

 

Touchpro
Zie stoelmassage op de werkplek

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
De Chinese geneeskunde vinden zijn oorsprong in de Ayurveda, maar zijn in China tot een eigen vorm ontwikkeld. Traditionele Chinese Geneeskunde gebaseerd op de filosofie dat alles met elkaar samenhangt en beïnvloedt. Traditionele Chinese Geneeskunde werkt zowel preventief als curatief, hoewel de nadruk ligt op preventie. Het behandelaanbod is breed en strekt zich uit van kruidengeneeskunde tot oefeningen. Het begrijpen en dagelijks toepassen van de principes kan helpen lichaam en geest in balans te houden.
Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat uit een veelheid van behandelmethoden, zoals onder andere:
Acupunctuur, Acupressuur, Ooracupunctuur, Tuina Massage, Moxatherapie, Cupping, Shiatsumassage, Tai Chi Chuan en Qi gong.
Meer informatie: Zhong Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, Agro Businesspark 70, 6708 PW Wageningen, tel. 0347 479740,http://www.zhong.nl/ ook Erik Oosterink, ex-RSI-patiënt, behandeld in zijn praktijk veel mensen met RSI; www.natuurlijk-beter.com.

Triggerpoint-therapie
De triggerpoint-behandeling is ontwikkeld door de Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons. De methode werd algemeen bekend door het handboek van Clair Davies. De behandeling is geschikt bij pijn door overbelasting van het bewegingsapparaat of bij chronische pijnklachten. ‘Triggerpoints’ zijn ‘knopen’ die kunnen ontstaan door overbelasting van een spier door bijvoorbeeld repeterende bewegingen (RSI) of stress. Als deze triggerpoints te lang blijven bestaan, wordt de functie van de spier minder. De omliggende zenuwbanen kunnen worden beïnvloed en andere spieren moeten het werk overnemen. De uitstralende pijn kan dan verergeren. De pijn ligt niet precies op de plek van de ‘knoop’, maar de knoop is wel voelbaar als een harde plek.
Er zijn verschillende manieren om de triggerpoints aan te pakken. Je kunt je laten masseren door een triggerpoint-therapeut en je kunt zelfbehandeling toepassen. Een combinatie is ook mogelijk. Er bestaan enkele hulpmiddelen die speciaal voor deze therapie ontwikkeld zijn, zoals een bal in een sok, een vierpoot of een apparaatje voor diepere massage, de ‘thera-cane’. Deze middelen zijn praktisch om moeilijk te bereiken plekken te masseren.
De triggerpont-therapie valt onder de alternatieve geneeswijzen. De kosten van een consult bij een therapeut worden in een aantal gevallen door een aanvullende verzekering vergoed. Dit kun je controleren bij de ‘zorgverzekeraars’ op de website www.batc.nl. Meer informatie over de triggerpoint-behandeling vind je op www.triggerpointboek.nl.

Tuina massage
Tuina is een eeuwenoude Chinese massagetechniek. De techniek kan worden gecombineerd met andere geneeswijzen uit de traditionele Chinese geneeskunde zoals acupunctuur, moxa (warmtebehandeling) of cupping (het plaatsen van glazen bollen op de huid). Ook zijn er combinaties met moderne laseracupunctuur mogelijk. Net als bij acupunctuur maakt de behandelaar gebruik van de meridianen (energiebanen) in het lichaam, die de levensenergie of Qi vervoeren. Het doel van de massage is het herstel van de onbalans en van de energie.
De massage lijkt niet erg op wat wij massage noemen. De behandelaar gebruikt technieken zoals drukken, knijpen, kneden, kloppen, draaien. Hij of zij gebruikt daarbij niet alleen de vingers of de handpalmen, maar ook wel de knokkels, de vuisten of de ellebogen. Tuina massage wordt toegepast bij klachten aan het bewegingsapparaat, pijnklachten en problemen met het zenuwstelsel.
Ook mensen met RSI-klachten kunnen baat hebben bij Tuina massage. Mensen met RSI zijn vaak 'leeg' en hebben weinig energie. De behandeling kan zowel preventief als genezend worden gebruikt. De kosten bedragen rond de 40 euro per massage of gecombineerde behandeling (acupunctuur en Tuina). Bij een combinatie met laseracupunctuur is de behandeling gemiddeld 50 euro. De behandelingen worden door sommige aanvullende verzekeringen vergoed. Voor meer informatie, zie de website van de vereniging voor traditionele Chinese geneeskunde Zhong, www.zhong.nl of kijk eens op www.tuina.nl.

Beschrijvingen van methoden - S

Schokgolftherapie
Schokgolftherapie wordt toegepast bij verschillende vormen van plaatselijke chronische pijn bij bot/pees- en spieraanhechtingen. Het apparaat Sonocur tikt verharde bindweefselstrengen los en haalt verkalkingen weg. Het werkt met geluid (sono) en ‘tikken’ (pulsen). De kop van het apparaat wordt op de pijnlijke plek gezet, waarna de schokgolf kan worden toegediend. De schokgolf begint op een laag energieniveau en levert plaatselijk een prikkelende sensatie op. De behandeling stimuleert de doorbloeding en de nieuwgroei van bloedvaatjes. Tegelijkertijd worden er natuurlijke pijnstillers (endorfinen) gevormd. De behandeling duurt een half uur. Meer pulsaties hebben geen effect. MediChoice in Zoetermeer werkt met de Sonocur en heeft speciaal voor mensen met RSI-klachten een RSI-traject opgezet. Dit traject duurt drie maanden en bestaat uit een combinatie van drie keer per week het lichaam losmaken en bewegen en een keer per week een Sonocur-behandeling.
Kosten en vergoeding: Het RSI-traject kost maar liefst ongeveer 1820 euro per maand. Ziektekostenverzekeraars vergoeden de Sonocur-behandeling nog niet. Soms kan de werkgever een vergoeding aanvragen.
Meer informatie: MediChoice, telefoon: 079-3202444

Sonocur
Zie schokgolftherapie

Shiatsu
Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage. Behandeling vindt plaats door middel van acupressuur en manuele technieken. Druk wordt uitgeoefend op de punten op de energiebanen (meridianen). Shiatsu werd oorspronkelijk ook met name thuis toegepast voor ontspanning en het verlichten van kleine aandoeningen, maar tegenwoordig is Shiatsu is ook steeds meer in het Westen toegepaste methode. De massage zorgt voor een gevoel van rust en welzijn en een beter contact met het lichaam. De frequentie en het aantal behandelingen kan verschillen per persoon. Sessies duren meestal ongeveer een uur. Shiatsu begint met een consult over je gezondheid en het doel van de behandeling. Shiatsu kan dienen als preventieve behandeling voor bij met name stress, migraine, spierpijn en artritis.

Sport en beweging
Zie: Omgaan met RSI > tips

Naar begin document

Stoelmassage op de werkplek
Nederland telt ongeveer 400 stoelmasseurs. Met hun ergonomische stoel gaan ze naar be-drijven waar ze medewerkers ter plekke masseren. Stoelmassage is geen therapie, maar draagt wel bij aan preventie van RSI, althans zolang het deel uitmaakt van een totaalpakket aan gezonde maatregelen. Het is niet de bedoeling dat stoelmassage wordt gezien als een behandeling of als reden om actief bewegen achterweg te laten!
Mensen hoeven niet uit de kleren, sieraden hoeven niet af. Rug, armen, handen, hoofd en nek worden behandeld. De massage bestaat meestal uit een ontspannend deel en een activerend deel. Het eindigt met kloppingen op de rug die activeren om weer aan het werk te gaan. In een kwartier tot twintig minuten neemt de massage eventuele spanning weg waarna medewerkers weer rustig aan het werk kunnen. In sommige bedrijven maakt stoelmassage onderdeel uit van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf laat dan eens per week, twee weken of maand een stoelmasseur langskomen. De massage kan gegeven worden in de koffiepauze, voor of na een vergadering. Stoelmasseurs komen ook bij mensen thuis.
Kosten: Het tarief voor bedrijven is 16 euro per behandelde medewerker voor minimaal vijf personen, of 14 euro bij meer dan tien behandelde medewerkers.
Meer informatie: Touchpro stoelmassage.

Beschrijvingen van methoden - R

Reiki
Reiki is een alternatieve, energetische behandelmethode. Het woord 'Reiki' is Japans voor universele levenskracht, de kracht die noodzakelijk is om te 'zijn'. Deze universele levenskracht geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren, stenen en huizen. Meestal werkt de Reiki-behandelaar met handoplegging; aanraking is belangrijk om energieblokkades op te heffen en de energie weer vrij je laten stromen. De aanraking kan ook door energie te 'blazen' of door op afstand te behandelen. Gestagneerde energie wordt verwijderd en het lichaam wordt aangezuiverd met verse energie. Zoals bij meer energetische behandelmethoden zal het zelfhelend vermogen van de cliënt het eigenlijke werk voor het herstel moeten doen. De Reiki-behandelaar werkt soms ook met aanvullende energiebehandelingen (Pranic Healing, Seichem). Deze worden gezien als een verdere verrijking en verdieping van Reiki. Sommige behandelaars ervaren dat ze bij RSI al na een week vermindering van de pijn kunnen bereiken, maar er kunnen meer behandelingen nodig zijn om het zelfherstellend mechanisme te versterken. De behandelaar is als het ware een 'doorgeefluik' voor de energie, die iedereen individueel oppakt.
De kosten van Reiki zijn wisselend. Een voorbeeld: voor een week therapie met een intakegesprek, minimaal twee behandelingen en een evaluatiegesprek betaal je in de ene praktijk circa 100 euro. In het vervolgtraject liggen de kosten dan lager. In een andere praktijk wordt voor iedere behandeling 22,50 euro gerekend. Reiki wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars.
Voor meer informatie over Reiki zie reiki.pagina.nl; voor de resultaten bij RSI zie http://praktijk-elohim.nl/reikibijrsiklachten.html

Relaxatietraining
De relaxatietraining van Lou Dupuits is gericht op reactivering van het natuurlijk zelfgenezend vermogen. Het organisme heeft twee systemen nodig die elkaar afwisselen en in balans houden: om in actie te komen en te blijven en om daarna te herstellen (ergotrope-trofotrope tuning). Ze zorgen voor een gezond, betrouwbaar en klachtvrij organisme, maar door hevige invloeden van buitenaf of een onbalans tussen belasting-belastbaarheid voldoet het trofotrope systeem niet meer en verkeert het lichaam voortdurend in een alarmfase. Relaxatietraining werkt balansherstellend en leidt tot een veranderde instelling zonder onnodige stress, perfectionisme en 'het eeuwige moeten' - zaken die veel RSI-patiënten herkennen. Het programma in drie fasen omvat een tekstboek ('weten') en de training ('doen') en vraagt circa 20 weken consequent dagelijks een half uur aandacht: grenzen verleggen, afleren wat (verkeerd) werd aangeleerd en inslijpen door herhalen. De vier trainings-cd's omvatten verschillende technieken: progressieve relaxatie (steeds dieper ontspannen), integrale relaxatie (totaal ontspannen) en differentiële relaxatie (efficiënt werken door niet benodigde spieren te ontspannen). De kosten variëren met het aantal deelnemers: voor een individuele training € 100 per fase; bij een groepstraining (vijf sessies) is de prijs afhankelijk van onder andere de groepsgrootte. Kosten worden niet door ziektekostenverzekeraars vergoed. De deelnemers worden via e-mail begeleid. In het Handvat van mei 2004 vind je informatie over de ervaringen van RSI'ers met deze methode in de rubriek Testkees. Voor verdere informatie www.relaxatie-training.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Revalidatie
Revalidatiecentra bieden behandelingen aan ‘gevorderde’ RSI-patiënten in fase 2 en fase 3 van de aandoening, wanneer de klachten niet meer beperkt blijven tot het werk. De behandeling onder leiding van een revalidatiearts duurt gemiddeld twee tot vier maanden. Bij de behandeling kan zowel een ergonoom, een psycholoog als een fysiotherapeut betrokken zijn. Je kunt individueel of in een groep behandeld worden. De gemiddelde behandeling is vooral gericht op het leren omgaan met de pijn, gevolgd door reïntegratie. Klachtenvermindering en conditieopbouw komen op de tweede plaats. Niet alle instellingen vinden het van belang dat de klachten als RSI zijn gediagnosticeerd. De instellingen pakken RSI vaak aan als ‘(chronisch) aspecifiek pijnsyndroom.’ Uit een enquête onder revalidatie-instellingen, gepubliceerd in het Handvat van mei 2002, blijkt dat een aantal instellingen een specifiek RSI-programma heeft. Andere instellingen nemen RSI-patiënten in hun bestaande pijnprogramma op. Meestal word je naar een instelling voor revalidatie verwezen door de huisarts of specialist, de Arbo-dienst, de werkgever of (het minst vaak) door een verzekeraar.
Lees meer in het Handvat van mei 2002 over de effecten van revalidatie en de enquête over RSI-behandeling onder revalidatie-instellingen. Handvat nabestellen?

Rolfingtherapie
Rolfing richt zich op het terugbrengen van spanningen en verkortingen in bindweefsel en overmatige druk op wervels en gewrichten door manipulatie (massage) van zwakke punten. Daarnaast wordt geadviseerd over de houding en ademhalingstechnieken.
Het doel is het in evenwicht brengen van de lichaamsstructuur.
Vergoeding: Behandeling wordt op verwijzing van de huisarts gedeeltelijk vergoed door ziektekostenverzekeraars.
Meer informatie: www.rolfing.org.

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?