Therapieën

We zijn bezig de informatie over therapieën bij te werken. Dat gaat niet in één keer, maar stapsgewijs. De informatie over therapieën uit de alfabetische lijst met een link is onlangs geplaatst of bijgewerkt. De informatie op deze webpagina is voor het laatst aangepast op 18 maart 2017.

Welke therapie helpt het beste?

Welke therapie is het beste om RSI-klachten te verhelpen of te voorkomen? Dé therapie voor RSI-klachten bestaat niet: wat bij de een helpt, daar heeft een ander soms niets aan. Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Er zijn zoveel therapieën en er komen regelmatig nieuwe bij, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We willen je helpen met het maken van een keuze door objectieve informatie over allerlei bekende en minder bekende therapieën te geven.

We geven geen oordeel over de (in-)effectiviteit van de therapieën.

Doelstellingen therapieën

Therapieën kunnen verschillende doelstellingen hebben: verbetering van de doorbloeding, vermindering van pijn, training van de houding, ontspanning, beweging, bewustwording van houding en spierspanning, of een combinatie. Al deze doelstellingen kunnen bijdragen aan verbetering van je klachten. Het hangt van de oorzaak van je klachten af welke therapie voor jou de beste is.

Waar moet je opletten bij de keuze voor een therapie?

Voor je met een therapie begint is het verstandig om het volgende te controleren:

  • Vergoedt je verzekering de behandelingen, of moet je die (voor een deel) zelf betalen en kun je dat? Controleer je polis of bel je verzekeraar;
  • Is er een therapeut in de buurt, of moet je ver reizen en kun je dat? Denk ook aan de reiskosten;
  • Wil je een bepaalde therapie volgen, maar ben je daar niet voor verzekerd? Misschien kun je het uitstellen naar het volgende kalenderjaar en voor die tijd de dekking van je verzekering aanpassen of overstappen naar een andere verzekeraar. Let wel op of er wachttijden zijn voordat je van de vergoedingen voor behandelingen gebruik mag maken.

Meer tips vind je onder dit submenu

Lijst met therapieën

Hierna zie je een lijst met soorten therapieën op alfabetische volgorde. Enkele therapieën hebben een link voor meer informatie en dat zullen er steeds meer worden. In die informatie staat een korte beschrijving van de therapie, met eventuele links naar websites van beroepsverenigingen of andere organisaties voor nog meer informatie. De lijst met behandelmethoden A-Z blijft voorlopig ook bestaan, totdat de informatie van alle behandelmethoden is bijgewerkt en verplaatst naar het nieuwe overzicht met informatie.

De behandelmethoden in alfabetische volgorde

A

Acupunctuur
Acupressuur
Alexandertechniek
APS
Auriculotherapie
Autogene training
Ayurveda therapie

B

Balans Taping Therapie (BTT)
BEST
Bewegingsgedrag Physical Sense
Bindweefselmassage
Biomagnetische therapie
Bio-energetica
Body Stress Release
Bowen-therapie

C

Cesartherapie
Chiropractie
Cupping

D

Dry needling

E

Ergotherapie

F

Facetdenervatie
Feldenkrais
Fysiotherapie
Fysiotherapie volgens de psychosomatiek

G

Graded activity
Gyrotonics

H

Haptotherapie/haptonomie
Hemon's bewegingsmethode
Hirudotherapie

I

Integrale massage therapie

K

Kinderfysiotherapie

L

Lifecoaching

 

 

 

 

M

Manuele geneeskunde
Manuele therapie
Meditatie
Medische fitness
Mensendieck
Myofeedback
Microcurrent elektrotherapie (MET)

N

Neuraaltherapie
Neuro-emotionele therapie (NEI)

O

Ooracupunctuur
Orthomanuele therapie
Osteopathie

P

Phystrac tractie
Pijnklinieken
Power Plate
Psychosomatische fysiotherapie

Q

Quantum booster
Qi gong

R Reiki
Relaxatietraining
Revalidatie
Rolfing

S

Sam
Schokgolftherapie
Sonocur
Shiatsu
Sport en beweging
Stoelmassage op de werkplek

T

Tai Chi
TENS
Touchpro
Traditionele Chinese geneeskunde (TCM)
Triggerpoint-therapie
Tuina massage

V

Vibratietraining

Y

Yoga

 

Beschrijving therapieën in alfabetische volgorde

(De lijst is nog niet compleet.)

 

D

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling kan worden gebruikt om myofasciale pijn (spierknopen) te behandelen. Artsen en specialisten kunnen vaak geen oorzaak vinden voor deze pijn. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur, al worden wel dezelfde naalden gebruikt. Een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut voert de behandeling uit.

Wat is myofasciale pijn?

Myofasciale pijn is pijn in spieren en spiervliezen (fascia). Dat veroorzaakt klachten in het bewegingsapparaat, met uitstralende pijn en verlies van spierfunctie. Een andere naam voor myofasciale pijn is (myofasciale) triggerpoints: voelbare verhardingen (knopen) in spieren. Als je er op drukt, dan kan dat zeer pijnlijk zijn. De triggerpoint kan op een andere plaats zitten dan waar je pijn voelt. Bijvoorbeeld, een triggerpoint in je nek kan hoofdpijn veroorzaken.

Waaruit bestaat een behandeling met dry needling?

Bij dry needling worden acupunctuurnaalden op triggerpoints geplaatst. De spier spant zich eerst aan, maar daarna ontspant hij. De spierknoop verdwijnt, de doorbloeding herstelt en daarmee de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. De behandeling wordt een aantal keren herhaald.

Vergoeding behandelingen

De meeste verzekeraars vergoeden de behandelingen met dry needling als fysiotherapiebehandeling. Dat hangt af van je polisvoorwaarden voor fysiotherapie.

Meer informatie

In RSI-magazine nummer 4 van december 2016 vind je een kort verslag van een dry-needlingbehandeling. Je kunt een gratis exemplaar (zolang de voorraad strekt) opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vergeet niet – naast je eigen naam- en adresgegevens - maand, jaargang en aantal exemplaren te vermelden. Je betaalt alleen de verzendkosten. Of kijk voor meer informatie op deze webpagina van Solvo.

Bronnen

 

F

Facetdenervatie

Wat is facetdenervatie?

Facetdenervatie is een vorm van pijnbestrijding. Het is een zenuwblokkade die chronische pijn (tijdelijk) kan uitschakelen. Facetdenervatie is een dagbehandeling en na de behandeling lig je nog een tijdje in een ziekenhuisbed. Als alles goed gaat mag je daarna naar huis.

Wanneer heeft facetdenervatie zin?

Als je altijd pijn hebt die je belemmert in je dagelijkse leven en waarvoor andere behandelingen of medicijnen onvoldoende of niet helpen, dan kan een facetdenervatie zin hebben. Zonder pijn kun je voorzichtig weer wat conditie opbouwen en proberen te behouden.

Hoe krijg je een facetdenervatie?

Denk je dat deze behandeling iets voor jou is, vraag dan je huisarts om een verwijzing voor een pijnpoli. Daar bekijken ze of deze behandeling voor jou zin heeft.

Vergoeding zorgverzekering

Een facetdenervatie op nek- en borstwervelniveau werd in 2016 vergoed door de zorgverzekering. Je betaalt maximaal je eigen risico: € 385 of hoger als je daarvoor hebt gekozen.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van anesthesioloog en pijnspecialist Dr. A.C.M. Vervest of van de DC Klinieken Roermond. In het vierde nummer van ons RSI-Magazine van 2016 staat een artikel over facetdenervatie, inclusief een ervaringsverhaal van de behandeling. Dit nummer kun je – tegen betaling van verzendkosten – aanvragen.

 

Feldenkrais

Wat is Feldenkrais?

Feldenkrais is mindfull bewegen: je leert met aandacht te gaan staan, zitten, wandelen, rennen en veel meer. Je ervaart wat bewust bewegen doet met je lichaam en geest en hoe je je elke dag goed kunt voelen. De lessen zijn individueel of in groepsverband.

Wanneer heeft Feldenkrais zin?

Iedereen ontwikkelt een eigen manier van zitten, staan en bewegen en soms ontstaan er ongemerkt verkeerde gewoontes. Als je je bewust bent van wat deze verkeerde gewoontes met je lichaam doen, dan leer je ze aanpassen, zodat klachten verminderen of verdwijnen.

Hoe werkt Feldenkrais?

Feldenkrais schrijft geen bepaalde houding voor, maar het is een proces, waarin je leert welke houding het beste bij jou past en waarmee jij kunt functioneren zonder moeite en pijn. Feldenkrais stimuleert en vergroot je inzicht en bewustwording van het op een juiste manier gebruiken van je lichaam.

Vergoeding zorgverzekering

Feldenkrais wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het valt onder alternatieve therapieën en het hangt van je aanvullende verzekering af of je zorgverzekering de behandelingen vergoedt.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Feldenkrais Vereniging. Je kunt ook bellen via  telefoonnummer 026-3790378, of e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

K

Kinderfysiotherapie

Waarom een kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in kinderen, die door groei en ontwikkeling voortdurend veranderen. Een kinderfysiotherapeut weet welke klachten en aandoeningen daarbij kunnen voorkomen en kan problemen signaleren en behandelen. Een tijdige, juiste behandeling kan erger voorkomen.

Wat doet een kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut kan adviezen en oefeningen geven voor de dagelijkse houding en beweging van kinderen in de groei. De kinderfysiotherapeut betrekt ouders/verzorgers en eventueel anderen, zoals leerkrachten, bij de behandeling.  

Kosten

Kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderfysiotherapie kost daarom geen extra geld voor kinderen tot 18 jaar, want zij betalen geen eigen risico.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de NVFK of de fysiotherapeut. In het eerste nummer van ons RSI-Magazine van 2017 staat een artikel over RSI bij kinderen. Of kijk op deze webpagina van Solvo.

 

P

Phystrac tractie

 Phystrac b

Wat is Phystrac?

De Phystrac is een tractieapparaat dat gebruikt wordt voor de behandeling van carpaal tunnelsyndroom. Als je je (nog) niet wilt laten opereren dan kun je je (eerst) laten behandelen met de Phystrac.

Hoe werkt Phystrac?

De Phystrac werkt mechanisch. Je onderarm en elleboog worden vastgezet (gefixeerd). Een band om de pols, waaraan een gewichtsmechanisme is bevestigd, zorgt voor de tractie - dat wil zeggen dat de band aan je pols trekt. Structuren, spieren en ligamenten kunnen beter ontspannen en de beknelling van de nervus medianus (die het carpaal tunnelsyndroom veroorzaakt) verdwijnt. De Phystrac doseert de tractie nauwkeurig en gecontroleerd. Wil je dat je klachten na behandeling wegblijven, dan zul je in de toekomst wel stresssituaties moeten vermijden en je (werk-)gewoonten aanpassen. Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van het apparaat.

Wie kan je met Phystrac behandelen?

Wil je behandeld worden met de Phystrac, zoek dan een fysiotherapeut die er een heeft en maak een afspraak. Je hebt geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Zoek wel van te voren uit of en hoeveel je vergoed krijgt van je verzekering.

Meer informatie over Phystrac

In het eerste nummer van het RSI-Magazine van 2016 staat een artikel over de Phystrac. Je kunt een exemplaar van dit nummer aanvragen via deze link. Je vindt ook meer informatie op de website van de leverancier van de Phystrac.

 

Pijnklinieken

Wat is een pijnkliniek?

Een pijnkliniek (of pijncentrum/revalidatiecentrum) is een polikliniek van een ziekenhuis waar mensen met chronische pijn een behandeling krijgen. Een team van deskundigen zoekt de beste behandeling voor jouw klachten. In dat team zitten bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog, neuroloog, revalidatiearts of anesthesioloog (een arts die pijn bestrijdt).

Welke soorten behandelingen geeft een pijnkliniek?

Revalidatie (multidisciplinaire behandeling)

De behandeling in een pijnkliniek is afgestemd op jouw behoeften. Een team van artsen en behandelaars, waaronder een revalidatiearts, psycholoog, maatschappelijk werker, fysiotherapeut en ergotherapeut bekijkt wat jij nodig hebt. 

Leren omgaan met chronische pijn

Als je pijn chronisch is terwijl daar geen medische oorzaak (meer) voor is, dan is dat pijn in je brein. Een psycholoog kan je leren omgaan met deze pijn. We schrijven regelmatig in ons RSI-Magazine over nieuwe inzichten over chronische pijn, bijvoorbeeld in nummer 1 van 2017, dat in maart verschijnt.

Zenuwblokkade

Een zenuwblokkade schakelt pijn tijdelijk uit. Je kunt dan voorzichtig weer wat conditie opbouwen en daarna proberen te behouden. Een voorbeeld van een zenuwblokkade is facetdenervatie, uitgevoerd door een anesthesioloog. In ons RSI-magazine van december 2016 staat een ervaringsverhaal met informatie over deze behandeling.

Wil je naar een pijnkliniek?

Wil je naar een pijnkliniek, ga dan naar je huisarts en vraag om een verwijzing. Kijk, via de link bij Meer informatie hieronder, voor een pijnkliniek in jouw buurt.

Kosten

Zoek - voor je met een behandeling begint – uit of de kosten worden vergoed. Sommige behandelingen vallen onder de basisverzekering, voor andere moet je aanvullend verzekerd zijn. Kijk in je verzekeringspolis of bel met je zorgverzekeraar.


Vervoerskosten

Bij revalidatie moet je vaak twee tot drie keer per week langskomen voor een behandeling. Als je niet in staat bent om met het openbaar vervoer te reizen en je hebt geen andere vervoersmogelijkheid, dan kun je taxivergoeding aanvragen bij je ziektekostenverzekeraar voor de periode van de revalidatie.  


Meer informatie

Pijnpatiënten naar één stem heeft een overzicht van pijncentra door het hele land.

 

S

Sam

Sam - apparaat

Wat is Sam?

Sam is een apparaat waarmee je kunt masseren en acupunctuur toepassen zonder naalden. Dat laatste heet ook wel Tuina massage of Chinese massage. In China is dat heel gewoon en daar komt Sam dan ook vandaan. De massage van Sam ontspant en verbetert je welzijn. Sam heeft een Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Hoe werkt Sam?

Sam heeft (verschillende soorten) elektroden, die met snoeren aan het apparaat gekoppeld worden. Het apparaat zelf koppel je aan het stroomnet. Als je pijn hebt, dan zet je de elektroden op de pijnlijke plek.

Je kiest een massageprogramma (met of zonder acupunctuurprogramma) en regelt de kracht van de massage en/of het acupunctuurprogramma. Dit kun je gedurende de behandeling bijstellen. Vaak zijn die pijnlijke plekken triggerpoints: harde knobbels in spieren, die zeer pijnlijk zijn als je erop drukt.

Door de massage met Sam verdwijnen de triggerpoints, de doorbloeding herstelt en afvalstoffen kunnen weer worden afgevoerd. De pijn vermindert, of verdwijnt helemaal.

Je kunt Sam op ieder moment van de dag gebruiken, zo vaak en zolang als je wilt en alle gezinsleden kunnen het apparaat gebruiken. De elektroden en snoeren gaan heel lang mee en hoeven niet steeds vervangen te worden. Je kunt Sam ook gebruiken voor bijvoorbeeld rugklachten of spierpijn na inspanning.

Kosten

Sam kost € 189.


Meer informatie

In ons Magazine nummer 2 van 2015 staat een artikel over Sam. Dit magazine kun je gratis aanvragen via deze webpagina. Je betaalt alleen verzendkosten.  Of kijk voor meer informatie op de website van Suntown Europe.

 


 

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?