Babyverzorging en RSI

Bij het verzorgen van een baby zijn veel handelingen nodig, die belastend kunnen zijn als je last hebt van RSI-klachten. Het is de kunst de verzorging zoveel mogelijk aan te passen aan je persoonlijke belastbaarheid. Dat betekent zo min mogelijk dragen of tillen en alles wat je nodig hebt bij de verzorging zoveel mogelijk binnen handbereik plaatsen. Ouders met RSI hebben de ervaring dat je vanzelf de handigheid krijgt om je baby zo goed mogelijk te verzorgen met zo weinig mogelijk fysieke inspanning.

Dragen zonder onnodig tillen
Alles onder handbereik
Huilen en troosten
Voeden
Op pad met de kinderwagen


Dragen zonder onnodig tillen
Voorkom tillen door je kind te laten slapen op de plek waar het in slaap valt. Zorg dus voor verschillende slaapmogelijkheden in huis: bijvoorbeeld in een kinderwagen, een wipstoeltje met ligstand, een box en natuurlijk een bed of wieg. Zo bespaar je jezelf heel wat tilwerk en hoef je ook minder vaak je kind de trap op te dragen naar de slaap- of babykamer. Als je kind in de woonkamer slaapt hoef je niet op je tenen door het huis te sluipen: normale huis- tuin- en keukengeluiden zijn voor baby's juist geruststellend. Sommige baby's vallen zelfs heerlijk in slaap bij het geluid van de stofzuiger!


Door het kind in een doek of band aan je taille vast te maken kan het niet van je schoot glijden en heb je toch je handen vrij. Je kunt ook een speciale schootdrager aanschaffen. Een draagzak met schouderbanden kan, als je toch al RSI-klachten hebt, beknellingen veroorzaken. Draag je kind liever in een draagdoek die ook op je heupen steunt.

Alles onder handbereik
Bekijk de plaats van de kindermeubels eens vanuit praktisch oogpunt. Is de opstelling wel handig? Je kunt de - liefst in hoogte verstelbare - box beter naast de bank zetten waar je je kind voedt in plaats van in een uithoek van de kamer. Zo kun je je kind gemakkelijk even neerleggen zonder dat je het door de kamer hoeft te dragen.
Een babykamer is meestal niet zo groot, maar toch scheelt het tillen als de commode dicht bij het bedje staat. Verschonen kan ook in de woonkamer: je hoeft niet voor iedere schone luier naar de babykamer te lopen. Zet een luiertas met verschoonspullen voor het grijpen, naast de bank bijvoorbeeld.

Huilen en troosten
Elke baby huilt wel een aantal keren per dag (en nacht), de een wat meer dan de ander. Een normale reactie op huilen is troosten. Dat doe je bijvoorbeeld door je kind zacht op de rug te kloppen terwijl je door de kamer loopt, maar met RSI-klachten gaat dat soms moeilijk. Het is fijn als je een schommelstoel hebt, je kunt dan de baby wiegen zonder dat je hem hoeft rond te dragen. Ook voeden gaat prima in een schommelstoel. In een hangmatje, schommelbootje, wipstoeltje of babyswing kun je je kind wiegen zonder dat je zelf met hem hoeft rond te lopen.

Voeden
Borstvoeding geven gaat het beste liggend op je zij; dit is de meest ontspannen houding. Gebruik twee kussens in je nek om je nek ontspannen te houden. Let erop dat de sluiting van de voedingsbeha gemakkelijk open en dicht gaat, dat bespaart je lastig gepriegel.

  • Gebruik altijd een voedingskussen, ook bij flesvoeding. Je hele onderarm heeft daarop namelijk steun. Voor borstvoeding dient het kussen zo hoog te zijn dat de baby op het kussen kan liggen zonder dat je hem hoeft vast te houden of te ondersteunen. Bij flesvoeding ligt het kind iets lager in het kussen en rust je onderarm op het kussen. Een voedingskussen is banaan- of hoefijzervorming en gevuld met lichtgewicht korrels. De maat is afhankelijk van je lichaamslengte.
  • Maak bij flesvoeding de voeding per dag klaar en rol de fles als schudden moeilijk is.
  • Voor polsklachten kun je een flessenhandvat kopen waardoor je pols in een neutrale stand blijft. Je kunt ook opgerolde handdoeken langs de schouders van de baby naar zijn buik leggen om de fles op te laten steunen.
  • Je kind laten boeren kun je doen door in kleermakerszit het kind over je bovenbeen te leggen.

Zie ook: Zwangerschap en RSI, > Kraamtijd en RSI.

Op pad met de kinderwagen
Achter de kinderwagen lopen kan een zware klus zijn, vooral als je stoep op, stoep af moet. Gebruik je onderarmen om de kinderwagen achterstevoren een stoep op te trekken: haak je armen onder de beugel van de duwstang door. Zo belast je je polsen niet. Let erop dat een kinderwagen op een voor jou prettige hoogte is: de bak en de duwstang mogen niet te laag zijn. Als duwen zwaar is, probeer dan eens je hand recht te houden en op de duwstang te laten rusten. Haak alleen je pink eronder en je zult zien dat je met ontspannen handen kunt duwen. Verticale handvatten aan de duwstang - vraag je fietsenmaker deze vast te zetten - zijn soms een goede oplossing. Het is helemaal niet nodig om je baby met veel moeite een jasje aan te trekken als je met hem gaat wandelen. Leg je kind gewoon in een slaapzakje in de kinderwagen of in de buggy, dan hoef je niet te worstelen met mouwtjes of knopen.

 

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?