Pauzesoftware

Hoe werk je zelf achter de computer? Ga je het liefst achter elkaar door, zonder pauzes? Vergeet je de tijd, of moet het werk af? Het is belangrijk dat je af en toe pauze neemt of je werkzaamheden afwisselt. Word je bewust van je eigen computergedrag en verander je (slechte) gewoonten. Pauzesoftware kan je daarbij helpen. Pauzeren hoeft geen tijdverlies te betekenen. Je kunt in de pauze bijvoorbeeld een andere taak uitvoeren die je niet op de computer doet.

Na een (uitgebreide) pauze ben je weer fris om verder te gaan – je hoofd is weer helder. Daardoor blijf je geconcentreerd en kun je blijven presteren. Ga voor een langere pauze even een blokje om of laat de hond uit. Met blind typen en het gebruik van sneltoetsen werk je efficiënter, zodat je geen tijd verliest. Het is een gezondere manier van werken, waarbij je tijd overhoudt voor pauzeren. Je krijgt je werk dan binnen dezelfde tijd af.

Pauzesoftware is programmatuur die je waarschuwt als je te lang achter elkaar of te intensief aan het werk bent. Bij sommige programma´s kun je de waarschuwingen negeren of de pauze uitstellen. Pauze even uitstellen om iets af te maken is niet erg,  maar blijven negeren is niet goed voor je lichaam. Bij de meeste programma´s kun je pauzes uitstellen of negeren, maar er zijn ook programma´s waarin de pauzes dwingend zijn. Dan kun je de pauzes niet negeren. Vaak kun je het naar je eigen behoeften instellen. Er zijn programma´s die oefeningen laten zien die je kunt doen in de pauze.

Welk programma is het meest geschikt? Dat hangt af van jouw persoonlijke eigenschappen en situatie. Er zijn gratis pakketten en er zijn pakketten met meer mogelijkheden waar je voor moet betalen. Veel betaalde pakketten hebben een proefversie. Probeer een aantal pakketten voor je een definitieve keuze maakt of een pakket koopt. Dwingende pauzesoftware kan vervelend zijn als het steeds op ongelegen momenten je werkzaamheden onderbreekt. Kies dan voor instelbare software. Instelbaar wil zeggen dat je het programma kunt aanpassen aan je eigen behoeften, zoals pauzeduur, tussentijd, lange en korte pauzes en dergelijke We geven hierna wat voorbeelden van pauzesoftware. De genoemde prijzen zijn een indicatie en inclusief BTW.

 Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2017.

CtrlWORK  
 CtrlWORK

CtrlWORK is niet dwingende, individueel instelbare pauzesoftware. De software houdt je computergedrag in de gaten. Het geeft inzicht in je gedrag. Als je je bewust bent van je gedrag kun je het bijsturen. CtrlWORK werkt onder andere met sneltoetsen en blind typen. Je kunt meer doen in minder tijd door slimmer te werken. Geschikt voor bedrijven.

Prijs € 121 per licentie, voor 3 jaar (ErgoDirect).

Kijk voor meer informatie op de website van Efficiëncy Software.

  
Dejal Time Out  
Dejal Time Out

Dejal Time Out is een Engelstalig programma, dat je zelf kunt instellen. Heeft normale en micropauzes, kan dwingend ingesteld worden.

Voor Mac (App store).

Prijs: gratis.

Kijk voor meer informatie op de website van Dejal Time Out.

   
EasyFWD  
EasyFWD

EasyFWD is instelbare, niet dwingende pauzesoftware. Nederlands- of Engelstalig, ook voor bedrijven. Je kunt kiezen tussen de uitgebreide EasyFWD Professionalversie en een gratis versie. Het pakket kan worden uitgebreid met EasyAnalyse, dat het computergedrag van medewerkers analyseert.

Voor Windows.

Prijs: € 19,95 per jaar (inclusief BTW en onderhoud), of gratis versie.

Kijk hier voor meer informatie over EasyFwd.

   
MacBreakZ  
MacBreakZ 

MacBreakZ is Engelstalige software. Meet de activiteit van de gebruiker en is individueel instelbaar. Adviseert (42) rek- en strekoefeningen, met tekeningen.

Voor Mac.

Prijs: $ 24,95, ook gratis versie.

Kijk hier voor meer informatie over MacBreakz.

 
WorkPace  
Workpace

WorkPace van Wellnomics is dwingende pauzesoftware: je kunt de pauzes niet negeren. De software inventariseert je werkintensiteit, computergedrag en pauzegedrag. Voor mensen met of zonder klachten, of preventief. WorkPace stimuleert een gezonde leef- en werkstijl. Geschikt voor bedrijven. Ook voor tablet en smart phone (Android + iOS app).

Voor Windows en Mac.

Prijs € 83 per licentie.

Kijk op de website van Wellnomics voor meer informatie over WorkPace.

 
Workrave  
logo Workrave

Workrave is instelbare, niet dwingende pauzesoftware.

Voor Linux of Windows.

Prijs: gratis.

Kijk voor meer informatie op de website van Workrave.

 


 

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?