Beschrijvingen van methoden - C

Cesartherapie
Cesartherapie is vergelijkbaar met Mensendieck, maar de nadruk bij Cesartherapie ligt meer op beweging. Het doel is de balans tussen de spieren in het lichaam te verbeteren en hoe die spieren te ontspannen of te versterken. Tenslotte is een goede lichaamshouding en een juiste manier van bewegen belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen.
Meer informatie: Vereniging Bewegingsleer Cesar, Telefoon: 030-2515769.
Lees meer: ‘Cesartherapie; bewust in balans’, Joke Schat, 2001.

Chiropractie
Chiropractoren zijn specialisten in het gezond en in balans houden van gewrichten, spieren en het zenuwstelsel.
In Nederland wordt chiropractie alsnog ingedeeld onder de alternatieve geneeskunde terwijl het een 5-jarige universitaire opleiding is, vergelijkbaar met die van de huisarts qua studie-uren.
In vele ander landen is het en zelfstandige primaire gezondheidszorg, net zoals tandartsen.

Chiropractoren behandelen RSI door te zorgen voor dat alle componenten die hier de oorzaak van kunnen zijn, aan de licht komt. Het herstellen van de bewegelijkheid van de gewrichten in zowel de nek, middenrug, de schouder als de elleboog en pols, is van belang, net zoals de doorstroming van de zenuwimpulsen naar alle deze onderdelen is. Bovendien is de toon van de omliggende spieren van belang, die vaak overbelast of hypertoon zijn. Bij gevorderde stadiums van RSI is vaak een irritatie van de omliggende weefsel en pezen ook aanwezig en moeten ook hier maatregelen voor genomen worden. Tenslotte is het uiterst belangrijk om achter te komen waardoor de RSI is ontstaan, zodat herhaling of terugval voorkomen kan worden.

Cupping
Cupping is een methode uit de Chinese geneeskunde, waarbij een kop van glas, bamboe of aardewerk wordt aangebracht op het huidoppervlak. De behandelaar laat deze vacuüm trekken op het lichaam. Hierdoor worden spieren en huid gevoed (doorbloeding) en ontdaan van afvalstoffen met als gevolg algehele ontspanning. Cupping is een alternatief voor een intensieve massage. Het heeft een enorme dieptewerking. Cupping is vooral goed te gebruiken bij schouder/nekklachten (stress, spanning), migraine en rugklachten.

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?