Beschrijvingen van methoden - G

Graded activity
Graded activity is het stapsgewijs opvoeren van activiteiten in tijd, aantal of zwaarte. Mensen met chronische pijn, zoals ook bij RSI, kunnen door bewegingsangst in een negatieve cirkel komen. Als je ervaart dat bewegen pijn doet ga je uit angst voor de pijn minder bewegen met als gevolg: nog meer pijn. Omdat je niet beweegt ontstaat het zogenaamde disuse-syndroom. Je conditie (belastbaarheid) neemt nog meer af en de pijn beheerst je denken en doen. Om de negatieve cirkel te doorbreken moet je juist gaan bewegen, aan de hand van een voor jou opgesteld oefenschema ga je steeds een stapje verder. Je begint op een veilig, laag beginniveau dat met stapjes – graded – wordt opgevoerd tot het eindniveau. Je wordt begeleid door een therapeut/trainer die werkt volgens regels uit de gedragstherapie. De training is gericht op je werksituatie; een werkplekonderzoek gaat vooraf aan de training.
Vergoeding: De kosten kunnen door de werkgever worden vergoed, die op zijn beurt een gedeelte kan laten subsidiëren door de uitvoeringsinstellingen.
Meer informatie: Voor inlichtingen kun je terecht bij de bedrijfsarts, die je kan verwijzen naar in graded activity gespecialiseerde (bedrijfs)fysiotherapeuten. Zij zijn speciaal opgeleid om het graded activity reïntegratieplan uit te voeren. Zie voor adressen bijvoorbeeld Fysio Fitness Belfeld.nl of Coördinatie Centrum Graded Activity
Lees meer: "het Handvat" november 2002: Negatieve cirkel bij chronische pijn doorbreken met graded activity

Gyrotonics
Gyrotonics is een oefensysteem met houten trainingsapparatuur. Training versterkt de spieren, opent de gewrichten, maakt de wervelkolom soepeler en corrigeert de lichaamshouding.

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?