Beschrijvingen van methoden - P

Power Plate
De Power Plate -ofwel trilplaat- werkt op basis van trillingen en zorgt voor een enorme doorbloeding. Bij het gebruik van de Power Plate sta of leun je op de plaat in een actieve stand waarbij de spieren aangespannen zijn. De vibraties geven het resultaat van een heel intensieve training: je spant de spieren aan zoals bij een grote inspanning. De Power Plate is daarom vaak te vinden in sportinstituten. Sporters gebruiken het apparaat voor de versterking van hun spieren. De rekreflex zorgt ervoor dat er een enorme spiercontractie plaatsvindt, wat leidt tot toename van de spierkracht. Op reflexniveau –dus onbewust– kan de spier 30 tot 60 keer per minuut samentrekken en ontspannen. Zo snel kan dat nooit met de bewuste reflexen, als iemand gaat trainen. Dit is dus nog intensiever dan bij een gewone training. Mensen met RSI kunnen kiezen voor een passief of actief gebruik van de trilplaat. Een passief gebruik is goed voor de doorbloeding en werkt pijndempend. Een halve minuut per spiergroep is genoeg. Bij een actief gebruik leun je meer op de plaat en werk je ook aan spierversterking. Omdat de trilplaat zorgt voor een grote doorbloeding, kunnen armen rood worden. Sommigen mensen krijgen er jeuk van. De Power Plate mag alleen onder begeleiding kortdurend gebruikt worden. Foutief gebruik kan leiden tot blessures.
Kosten: De kosten van het gebruik van de Power Plate varieert per sportinstituut. Een tarief van 0,45 eurocent per minuut is gebruikelijk. Voor een optimaal resultaat is drie keer per week tien minuten voldoende.
Vergoeding: Soms werken ook fysiotherapeuten met het apparaat. De kosten vallen dan onder de vergoeding van fysiotherapie.
Voor meer informatie: Power Plate International, telefoon 020-6401670.

Psychosomatische fysiotherapie
RSI zit zeker niet 'tussen de oren', zoals veel mensen met RSI-klachten zullen beamen. Wél kan er een verband zijn met stress, psychische overbelasting en andere oorzaken die de balans tussen lichaam en geest kunnen verstoren. De fysiotherapie volgens de psychosomatiek is een nog jonge, erkende specialisatie in de fysiotherapie. Deze vorm van fysiotherapie is gericht op de relatie tussen het bewegend functioneren en het psychisch functioneren. Juist bij RSI zijn de resultaten vaak goed, omdat de behandeling niet op de symptomen is gericht. De fysiotherapeut heeft aandacht voor de spanningen in het lichaam en voor de invloed van stress en werkdruk. Cliënten leren zich meer bewust te zijn van hun lichaam en om meer de grenzen aan te geven. Dit gaat dus veel verder dan het aanleren van een goede werkhouding.
De kosten van deze vorm van fysiotherapie zijn dezelfde als voor 'gewone' fysiotherapie; meestal worden ze vergoed op basis van een aanvullende ziektekostenverzekering.
Meer informatie over de behandeling en adressen van therapeuten in de omgeving vind je op de website van de Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek (NFP), www.kngf-nfp.nl.

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?