Beschrijvingen van methoden - R

Reiki
Reiki is een alternatieve, energetische behandelmethode. Het woord 'Reiki' is Japans voor universele levenskracht, de kracht die noodzakelijk is om te 'zijn'. Deze universele levenskracht geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren, stenen en huizen. Meestal werkt de Reiki-behandelaar met handoplegging; aanraking is belangrijk om energieblokkades op te heffen en de energie weer vrij je laten stromen. De aanraking kan ook door energie te 'blazen' of door op afstand te behandelen. Gestagneerde energie wordt verwijderd en het lichaam wordt aangezuiverd met verse energie. Zoals bij meer energetische behandelmethoden zal het zelfhelend vermogen van de cliënt het eigenlijke werk voor het herstel moeten doen. De Reiki-behandelaar werkt soms ook met aanvullende energiebehandelingen (Pranic Healing, Seichem). Deze worden gezien als een verdere verrijking en verdieping van Reiki. Sommige behandelaars ervaren dat ze bij RSI al na een week vermindering van de pijn kunnen bereiken, maar er kunnen meer behandelingen nodig zijn om het zelfherstellend mechanisme te versterken. De behandelaar is als het ware een 'doorgeefluik' voor de energie, die iedereen individueel oppakt.
De kosten van Reiki zijn wisselend. Een voorbeeld: voor een week therapie met een intakegesprek, minimaal twee behandelingen en een evaluatiegesprek betaal je in de ene praktijk circa 100 euro. In het vervolgtraject liggen de kosten dan lager. In een andere praktijk wordt voor iedere behandeling 22,50 euro gerekend. Reiki wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars.
Voor meer informatie over Reiki zie reiki.pagina.nl; voor de resultaten bij RSI zie http://praktijk-elohim.nl/reikibijrsiklachten.html

Relaxatietraining
De relaxatietraining van Lou Dupuits is gericht op reactivering van het natuurlijk zelfgenezend vermogen. Het organisme heeft twee systemen nodig die elkaar afwisselen en in balans houden: om in actie te komen en te blijven en om daarna te herstellen (ergotrope-trofotrope tuning). Ze zorgen voor een gezond, betrouwbaar en klachtvrij organisme, maar door hevige invloeden van buitenaf of een onbalans tussen belasting-belastbaarheid voldoet het trofotrope systeem niet meer en verkeert het lichaam voortdurend in een alarmfase. Relaxatietraining werkt balansherstellend en leidt tot een veranderde instelling zonder onnodige stress, perfectionisme en 'het eeuwige moeten' - zaken die veel RSI-patiënten herkennen. Het programma in drie fasen omvat een tekstboek ('weten') en de training ('doen') en vraagt circa 20 weken consequent dagelijks een half uur aandacht: grenzen verleggen, afleren wat (verkeerd) werd aangeleerd en inslijpen door herhalen. De vier trainings-cd's omvatten verschillende technieken: progressieve relaxatie (steeds dieper ontspannen), integrale relaxatie (totaal ontspannen) en differentiële relaxatie (efficiënt werken door niet benodigde spieren te ontspannen). De kosten variëren met het aantal deelnemers: voor een individuele training € 100 per fase; bij een groepstraining (vijf sessies) is de prijs afhankelijk van onder andere de groepsgrootte. Kosten worden niet door ziektekostenverzekeraars vergoed. De deelnemers worden via e-mail begeleid. In het Handvat van mei 2004 vind je informatie over de ervaringen van RSI'ers met deze methode in de rubriek Testkees. Voor verdere informatie www.relaxatie-training.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Revalidatie
Revalidatiecentra bieden behandelingen aan ‘gevorderde’ RSI-patiënten in fase 2 en fase 3 van de aandoening, wanneer de klachten niet meer beperkt blijven tot het werk. De behandeling onder leiding van een revalidatiearts duurt gemiddeld twee tot vier maanden. Bij de behandeling kan zowel een ergonoom, een psycholoog als een fysiotherapeut betrokken zijn. Je kunt individueel of in een groep behandeld worden. De gemiddelde behandeling is vooral gericht op het leren omgaan met de pijn, gevolgd door reïntegratie. Klachtenvermindering en conditieopbouw komen op de tweede plaats. Niet alle instellingen vinden het van belang dat de klachten als RSI zijn gediagnosticeerd. De instellingen pakken RSI vaak aan als ‘(chronisch) aspecifiek pijnsyndroom.’ Uit een enquête onder revalidatie-instellingen, gepubliceerd in het Handvat van mei 2002, blijkt dat een aantal instellingen een specifiek RSI-programma heeft. Andere instellingen nemen RSI-patiënten in hun bestaande pijnprogramma op. Meestal word je naar een instelling voor revalidatie verwezen door de huisarts of specialist, de Arbo-dienst, de werkgever of (het minst vaak) door een verzekeraar.
Lees meer in het Handvat van mei 2002 over de effecten van revalidatie en de enquête over RSI-behandeling onder revalidatie-instellingen. Handvat nabestellen?

Rolfingtherapie
Rolfing richt zich op het terugbrengen van spanningen en verkortingen in bindweefsel en overmatige druk op wervels en gewrichten door manipulatie (massage) van zwakke punten. Daarnaast wordt geadviseerd over de houding en ademhalingstechnieken.
Het doel is het in evenwicht brengen van de lichaamsstructuur.
Vergoeding: Behandeling wordt op verwijzing van de huisarts gedeeltelijk vergoed door ziektekostenverzekeraars.
Meer informatie: www.rolfing.org.

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?