Beschrijvingen van methoden - S

Schokgolftherapie
Schokgolftherapie wordt toegepast bij verschillende vormen van plaatselijke chronische pijn bij bot/pees- en spieraanhechtingen. Het apparaat Sonocur tikt verharde bindweefselstrengen los en haalt verkalkingen weg. Het werkt met geluid (sono) en ‘tikken’ (pulsen). De kop van het apparaat wordt op de pijnlijke plek gezet, waarna de schokgolf kan worden toegediend. De schokgolf begint op een laag energieniveau en levert plaatselijk een prikkelende sensatie op. De behandeling stimuleert de doorbloeding en de nieuwgroei van bloedvaatjes. Tegelijkertijd worden er natuurlijke pijnstillers (endorfinen) gevormd. De behandeling duurt een half uur. Meer pulsaties hebben geen effect. MediChoice in Zoetermeer werkt met de Sonocur en heeft speciaal voor mensen met RSI-klachten een RSI-traject opgezet. Dit traject duurt drie maanden en bestaat uit een combinatie van drie keer per week het lichaam losmaken en bewegen en een keer per week een Sonocur-behandeling.
Kosten en vergoeding: Het RSI-traject kost maar liefst ongeveer 1820 euro per maand. Ziektekostenverzekeraars vergoeden de Sonocur-behandeling nog niet. Soms kan de werkgever een vergoeding aanvragen.
Meer informatie: MediChoice, telefoon: 079-3202444

Sonocur
Zie schokgolftherapie

Shiatsu
Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage. Behandeling vindt plaats door middel van acupressuur en manuele technieken. Druk wordt uitgeoefend op de punten op de energiebanen (meridianen). Shiatsu werd oorspronkelijk ook met name thuis toegepast voor ontspanning en het verlichten van kleine aandoeningen, maar tegenwoordig is Shiatsu is ook steeds meer in het Westen toegepaste methode. De massage zorgt voor een gevoel van rust en welzijn en een beter contact met het lichaam. De frequentie en het aantal behandelingen kan verschillen per persoon. Sessies duren meestal ongeveer een uur. Shiatsu begint met een consult over je gezondheid en het doel van de behandeling. Shiatsu kan dienen als preventieve behandeling voor bij met name stress, migraine, spierpijn en artritis.

Sport en beweging
Zie: Omgaan met RSI > tips

Naar begin document

Stoelmassage op de werkplek
Nederland telt ongeveer 400 stoelmasseurs. Met hun ergonomische stoel gaan ze naar be-drijven waar ze medewerkers ter plekke masseren. Stoelmassage is geen therapie, maar draagt wel bij aan preventie van RSI, althans zolang het deel uitmaakt van een totaalpakket aan gezonde maatregelen. Het is niet de bedoeling dat stoelmassage wordt gezien als een behandeling of als reden om actief bewegen achterweg te laten!
Mensen hoeven niet uit de kleren, sieraden hoeven niet af. Rug, armen, handen, hoofd en nek worden behandeld. De massage bestaat meestal uit een ontspannend deel en een activerend deel. Het eindigt met kloppingen op de rug die activeren om weer aan het werk te gaan. In een kwartier tot twintig minuten neemt de massage eventuele spanning weg waarna medewerkers weer rustig aan het werk kunnen. In sommige bedrijven maakt stoelmassage onderdeel uit van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf laat dan eens per week, twee weken of maand een stoelmasseur langskomen. De massage kan gegeven worden in de koffiepauze, voor of na een vergadering. Stoelmasseurs komen ook bij mensen thuis.
Kosten: Het tarief voor bedrijven is 16 euro per behandelde medewerker voor minimaal vijf personen, of 14 euro bij meer dan tien behandelde medewerkers.
Meer informatie: Touchpro stoelmassage.

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?