Skip to content
 

RSI-vereniging in het kort…

De RSI-vereniging is een landelijke, onafhankelijke vereniging die zich op allerlei fronten inzet voor mensen met RSI. De vereniging geeft voorlichting en informatie over RSI, brengt ‘lotgenoten’ met elkaar in contact en bevordert onderzoek.

Verder voert de vereniging overleg met personen en organisaties die veel met RSI te maken (kunnen) hebben, zoals werkgevers, scholen, universiteiten, onderzoekers en de overheid. Daarnaast wordt informatie uitgewisseld met onderzoekers, artsen, ergonomen en fysiotherapeuten.

De RSI-vereniging is in 1995 opgericht, heeft ongeveer 1.000 leden en wordt geadviseerd door een adviesraad met expertise vanuit diverse invalshoeken.

Bestuur

Het Bestuur is eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen van beleid, de financiële verantwoording aan de leden en de verantwoording aan de subsidieverstrekker. De vereniging kent een platte organisatie, waarbij alle vrijwilligers gevraagd wordt mee te denken over onderwerpen die de vereniging aangaan.

De vereniging bestaat, naast bestuur en vrijwilligers, uit de telefoondienst die de RSI-lijn bemenst en de mediaredactie die verantwoordelijk is voor het RSI-magazine, de inhoud van de website, de e-mailnieuwsbrief en de social media activiteiten van de vereniging.

Momenteel bestaat het bestuur uit de volgende personen:

Functie Naam E-mail
Secretaris Vacature bestuur@rsi-vereniging.nl
Penningmeester Vincent Kopperman bestuur@rsi-vereniging.nl
Bestuurslid Dominique de Kort bestuur@rsi-vereniging.nl
Bestuurslid Vacature bestuur@rsi-vereniging.nl

Adviesraad

Doel van de Adviesraad is het adviseren van de vereniging vanuit de expertise van de leden van de Adviesraad. Leden van de Adviesraad hebben vanuit hun professionele werkzaamheden te maken met RSI en kunnen daardoor de vereniging onafhankelijk adviseren over bijvoorbeeld wetenschappelijke ontwikkelingen en arbeidsrechtelijke zaken.

De adviesraad bestaat uit de volgende leden:

  • R. Alberts (zelfstandig fysiotherapeut);
  • R. Bindraban (fysiotherapeut, bureau ReAT);
  • M. van Eijsden (revalidatie-arts, Universiteit van Maastricht, met emeritaat);
  • W. Eshuis (onderzoeker, de Burcht (wetenschappelijk bureau vakbeweging) en UvA);
  • A. Feleus (onderzoeker, Hogeschool Rotterdam Kenniscentrum Zorginnovatie);
  • M. Frings-Dresen (hoogleraar arbeidsgebonden aandoeningen, AMC/Coronel/UvA);
  • G. de Haan (fysiotherapeut en mediator, Achilles);
  • N. Hutting (onderzoeker, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen);
  • M. Huysmans (onderzoeker, VUMC);
  • B. van der Velden (beleidsadviseur, FNV Bondgenoten).

Themadagen en lotgenotencontact

Een belangrijke doelstelling van de RSI-vereniging is het bevorderen van lotgenotencontact. Veel mensen met RSI-klachten hebben steun aan andere RSI’ers die weten waar je zoal mee te maken krijgt met deze klachten.

Bij de RSI-lijn kun je terecht voor een luisterend oor.

Daarnaast organiseert de vereniging één of meer keren per jaar op wisselende locaties themadagen rondom een onderwerp dat relevant is voor RSI. Naast presentaties door experts en onderzoekers is op deze middagen ruimte om zelf dingen te ervaren in workshops en om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten.

RSI-Magazine

Het RSI-Magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt toegestuurd aan alle leden en donateurs. Het Magazine bevat nieuws en achtergronden rondom RSI en alles wat daarmee te maken heeft.

Een onafhankelijke redactie doet verslag van ontwikkelingen in onderzoek naar RSI, de gezondheidszorg rondom RSI, leven met RSI, tips en adviezen, mogelijke behandelingen etcetera. In het Magazine staat ook nieuws van de vereniging, zoals een verkort jaarverslag of een impressie van de ALV.

RSI-lijn: 0900-774 54 56

De RSI-lijn is er voor iedereen die meer wil weten over RSI. De lijn wordt bemand door ervaringsdeskundigen. Dat zijn vrijwilligers die zelf geruime tijd RSI-klachten hebben of in het verleden hebben gehad. Geen dokters, therapeuten of juristen, maar wel mensen met begrip van RSI die je graag op weg helpen.

De vrijwilligers van de RSI-lijn hebben hun eigen ervaringen in het omgaan met RSI op het werk en privé. Denk aan verschillende therapieën, de ziektewet, praktische hulpmiddelen en allerlei handige tips en trucs.

Doordat ze begrijpen hoe het is om RSI te hebben, bieden ze graag een luisterend oor. Ze denken mee, geven advies en helpen oplossingen te vinden. Als je dat wilt, kunnen ze ook een coachende rol vervullen en kun je vaker bij hen terecht.

Dus heb je vragen over bijvoorbeeld preventie, je werkplek, onderzoeken, instanties of behandeling? Ben je op zoek naar handvatten om je dagelijks leven wat gemakkelijker te maken? Wil je je hart luchten? Of wil je gewoon eens praten met iemand die je klachten begrijpt?

Het tarief van de RSI-lijn bedraagt alleen je gebruikelijke belkosten. Dit betekent dat je vanaf je mobiele of vaste telefoon evenveel betaalt als wanneer je naar een vast telefoonnummer belt. Bel de RSI-lijn 24/7 en laat je gegevens achter of geef via de website aan dat je gebeld wilt worden.

  • Lees hier onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je wordt binnen enkele dagen teruggebeld door ervaringsdeskundigen met een luisterend oor en veel tips & tricks.

Wil je buiten deze tijden contact met één van onze medewerkers, of houd je niet zo van bellen? Dan kun je nu ook schrijven. Stuur je bericht naar: rsi-lijn@rsi-vereniging.nl en je krijgt antwoord van een ervaren RSI´er.

RSI-e-maillijn

De RSI-e-maillijn is er voor iedereen die meer wil weten over RSI. De lijn wordt bemand door ervaringsdeskundigen. Dat zijn vrijwilligers die zelf geruime tijd RSI-klachten hebben of in het verleden hebben gehad. Geen dokters, therapeuten of juristen, maar wel mensen met begrip van RSI die je graag op weg helpen.

De vrijwilligers van de RSI-lijn hebben hun eigen ervaringen in het omgaan met RSI op het werk en privé. Denk aan verschillende therapieën, de ziektewet, praktische hulpmiddelen en allerlei handige tips en trucs. Doordat ze begrijpen hoe het is om RSI te hebben, bieden ze graag een luisterend oor. Ze denken mee, geven advies en helpen oplossingen te vinden.

Dus heb je vragen over bijvoorbeeld preventie, je werkplek, onderzoeken, instanties of behandeling? Ben je op zoek naar handvatten om je dagelijks leven wat gemakkelijker te maken? Wil je je hart luchten? Dan kun je 24/7 terecht bij de e-maillijn van de RSI-vereniging. Stuur je bericht naar: rsi-lijn@rsi-vereniging.nl en je krijgt antwoord van een ervaren RSI’ er.

Nieuwsbrief RSI-vereniging

Acht tot tien keer per jaar verschijnt de e-mail-nieuwsbrief van de RSI-vereniging. Hiermee blijf je op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen rondom RSI en gezondheidszorg. Bijvoorbeeld het laatste onderzoek naar RSI, nieuws over zorgkostenvergoedingen, tips voor handige hulpmiddelen, en meer.

De email-nieuwsbrief is een gratis service voor iedereen die persoonlijk of beroepsmatig in RSI geïnteresseerd is. Je kunt je op de nieuwsbrief abonneren. Alle nieuwsbrieven zijn te lezen en/of te downloaden via Nieuws/Archief nieuwsbrieven.

Dus heb je vragen over bijvoorbeeld preventie, je werkplek, onderzoeken, instanties of behandeling? Ben je op zoek naar handvatten om je dagelijks leven wat gemakkelijker te maken? Wil je je hart luchten? Dan kun je 24/7 terecht bij de e-maillijn van de RSI-vereniging. Stuur je bericht naar: rsi-lijn@rsi-vereniging.nl en je krijgt antwoord van een ervaren RSI’ er.

RSI-vereniging in het nieuws

Internationale RSI-dag 2017

In 2017 hebben we samen met Zit met Pit! en de Hogeschool Rotterdam een persbericht uitgebracht over de duur van beeldschermwerk bij scholieren en onze zorgen daarover. Dit was voor ons onderzocht door studenten van de Hogeschool Rotterdam. Dit heeft geleid tot veel media aandacht.

Bekijk het overzicht van persberichten en publicaties in kranten-, radio- en televisieberichten die er het gevolg van waren.

Internationale RSI-dag 2016

De Internationale RSI-dag heeft dit jaar veel media-aandacht opgeleverd. Het twintigjarig jubileum en congres van de vereniging hebben we aangegrepen om een PR-offensief in te zetten.

Te vaak horen we tegenwoordig: “RSI? Maar dat bestaat toch niet meer? Je hoort er nooit meer wat over!”. Terwijl in 2013 nog steeds 11% van de verzuimdagen door RSI werd veroorzaakt, en RSI nog steeds in de top drie van beroepsziekten staat.

Met artikelen in NRC, NRC Next, Telegraaf en Parool, interviews bij BNR Gezond en Omroep Gelderland staat RSI inmiddels landelijk wél weer op de kaart. Bekijk hier het televisie-interview bij Omroep Gelderland met Sandra Oudshoff, voorzitter van de RSI-vereniging, en Nathan Hutting, fysio- en manueel therapeut en onderzoeker bij HAN.

Gedragscode en klachtenprocedure

De RSI-vereniging heeft een gedragscode en een klachtenprocedure. Wil je een klacht indienen, vul dan het klachtenformulier in.

Back To Top