slide3_rsi-en-kinderen RSI_slide1_kapper slide1_chef-kok-met-rsi slide4_rsi-in-de-bouw slide2_rsi-therapie

Kinderen en RSI

 

 

kind Op school heeft de computer duidelijk zijn intrede gedaan en thuis zijn er ook nog de uitdagende spelletjes en sociale media. Een kind met een bochel - dat klinkt dramatisch en zo is het ook. Helaas komt het steeds vaker voor en op steeds jongere leeftijd.

Kinderen (en volwassenen) brengen steeds meer tijd zittend door, waardoor dit soort problemen zich kunnen voordoen. Hoe voorkom je dat? Door kinderen al op jonge leeftijd te stimuleren te bewegen en in de juiste houding met een (spel-)computer, laptop, smartphone en andere apparaten te werken, zowel op school als thuis.

Heeft je kind RSI-klachten, dan kan een kinderfysiotherapeut adviezen en oefeningen geven die bij hun leeftijd passen.

Onderzoek naar RSI bij schoolgaande kinderen door Hogeschool Rotterdam

Studenten hebben onderzoek gedaan naar beeldschermwerk bij schoolgaande kinderen. Daaruit blijkt dat kinderen gemiddeld 6,5 uur per dag een beeldscherm gebruiken en dat 60% van hen daardoor klachten heeft. Een huishouden heeft gemiddeld 9 soorten beeldschermen.

Scholen hebben nauwelijks aangepast meubilair en – net als ouders – vrijwel geen aandacht voor de houding bij beeldschermgebruik. Lees het verslag (pdf-bestand) van dit minorproject.

Maximaal 50 minuten per dag

Onderzoekers waarschuwen dat RSI blijvende schade bij kinderen kan aanrichten. Bewegingswetenschappers adviseren maximaal 50 minuten per dag.

Als gekeken wordt naar de houding of de werkopstelling, is een korte blik vaak voldoende om te constateren dat er wel het een en ander aan te verbeteren valt. De werkopstelling blijkt zelden goed afgestemd op de lichaamsbouw van kinderen. Om te voorkomen dat op jonge leeftijd al RSI-klachten ontstaan, is het dus belangrijk dat kinderen leren wat een goede houding is en hoe lang ze mogen computeren.

Tips voor ouders

 • Let op een goede werkhouding.
 • Creëer een goede werkplek. Zorg voor goede verlichting, maar voorkom fel licht vanaf bijvoorbeeld een raam dat direct zichtbaar is vanaf de bureaustoel. Zet de tablet of het boek op een boekenstandaard voor een betere houding.
 • Koop een muis die gemaakt is voor kinderhanden.
 • Laat je kind niet te lang achter elkaar computeren. Bewegingswetenschappers adviseren maximaal 40 minuten per dag. Dit is inclusief de tijd die er al op school achter de computer is doorgebracht!
 • Stimuleer afwisselend gedrag, ofwel ontmoedig de hoeveelheid computergebruik door bijvoorbeeld eens informatie op te zoeken in de bibliotheek in plaats van op het web, of door eens te bellen in plaats van te mailen.
 • Laat kinderen geregeld in de verte kijken, naar boven en beneden, en naar links en rechts.
 • Vertel je kinderen welke symptomen of klachten zich bij RSI kunnen voordoen, en vraag hen je onmiddellijk te waarschuwen wanneer ze merken dat ze klachten krijgen. Let tevens zelf op signalen van het kind die niet altijd even duidelijk zijn, bijvoorbeeld wrijven over de schouders, arm steeds strekken of veel met de ogen knipperen.
 • Zorg dat ze voldoende beweging krijgen: laat je kinderen geregeld buiten spelen en stimuleer ze op sport te gaan.
 • Wees als ouder een voorbeeld door zelf met mate de computer te gebruiken.

 

Tips voor leerkrachten

 • Zorg dat de computerwerkplek afgestemd is op kinderen (ook scholen zijn gehouden aan de kleine muis achter computerArbowetgeving). Soms zijn eenvoudige aanpassingen voldoende (denk aan een voetenbankje).
 • Leer kinderen hoe ze achter de computer moeten zitten.

 

Zit met Pit!

Zit met Pit! heeft een lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5, waarin ze een goede (werk-)houding aanleren en een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Fysio-, ergo- en oefentherapeuten kunnen een licentie aanvragen om met dit lesprogramma kinderen op de basisschool te leren hoe ze dat moeten doen. Wil je meer weten kijk dan op de website van Zit met Pit.

Muisje Max

Muisje Max wil geen muisarm! is een lespakket gericht op groep 2 van de basisschool om tijdig te starten met het aanleren van een goede houding. Ook bevat het materialen die gemakkelijk te gebruiken zijn voor de leerkrachten. Het lespakket is in 2000 ontwikkeld door ergonomen Janneke van Druten en Dorrit Jansen. Muisje Max is op onze site gratis te downloaden.

Meer informatie


RSI-Magazine nabestellen?

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?