Muis

Muizen en muisvervangers

Evenals bij toetsenborden zijn plaatsing en vorm van een muis of ander aanwijsapparaat belangrijk voor een comfortabele en neutrale werkpositie.

Je kunt zelf het risico op klachten verminderen door aandacht te geven aan onderstaande punten:

  • Plaatsing van de muis: niet te hoog, te laag of te ver weg. Plaats de muis zo dicht mogelijk bij je lichaam om belasting van de pols, de ellenboog en de schouder te minimaliseren. Gebruik van een compact toetsenbord helpt om de muis dichterbij het lichaam te leggen, maar pas op dat dit het probleem van ulnair deviatie (zie voor uitleg hierna) bij het typen niet vergroot.
  • Hoe krachtig houd je de muis vast (grip, kracht)? Probeer de muis zo losjes mogelijk vast te houden om overbelasting te voorkomen.
  • Polsbewegingen: ulnair- en radiale deviaties. Probeer de onderarm, pols en hand als één geheel te bewegen. Zorg voor een voldoende lange kabel voor maximale bewegingsvrijheid. Draadloos kan ook, maar het gewicht van de batterijen maken draadloze muizen wel een stuk zwaarder.
  • Veel mensen laten de klikvinger boven de muisknoppen zweven. Dit vraagt een continue belasting. Laat de vinger rustig op de muisknoppen rusten.
  • Centrale muizen plaats je voor je toetsenbord.  Je gebruikt je vingertoppen voor de bediening, niet je schouders of onderarmen. Je kunt links- en rechtshandig muizen afwisselen.
  • Voor wie het numerieke deel van het toetsenbord nooit gebruikt zijn er toetsenborden zonder dit deel of met een los numeriek toetsenbord. De muis ligt dan dichter bij je lichaam en dat is beter.

 

Sneltoetsen

In plaats van de muis kun je sneltoetsen gebruiken, dat werkt sneller en comfortabeler. Sneltoetsen zijn toetscombinaties om bepaalde muisfuncties uit te voeren, bijvoorbeeld Ctrl + C is geselecteerde tekst kopiëren. Je vindt overzichten met sneltoetsen voor Word, Apple en LibreOffice/OpenOffice op onze website en een beschrijving waarmee je ze stap-voor-stap kunt leren. Er zijn ook sneltoetsen voor Excel en Facebook. 

 

Wat is er mis met de standaardmuis?

In wetenschappelijke publicaties (zie bijvoorbeeld http://ergo.human.cornell.edu/) worden een aantal factoren die het risico op het ontstaan van RSI-klachten verhogen, veelvuldig genoemd:

  • pronatie: de vorm van een standaardmuis vereist dat de gebruiker de onderarm moet draaien om de hand met de handpalm naar beneden gedraaid op de muis te kunnen leggen. Dit geeft een continue belasting van de onderarmspieren.
  • ulnair- en radiale deviatie: de draaibewegingen die vanuit de pols gemaakt worden om de muis te bewegen vormen een belasting voor de onderarmspieren.
  • dorsaal flexie: om de hand goed op en om de muis te leggen, moet deze vanuit de pols iets worden opgetild, waardoor de pols een hoek maakt t.o.v. de onderarm. Dit geeft een continue belasting van de spieren die de pols moeten heffen. Daarnaast levert dit een drukverhoging op in de carpale tunnel (dit is een ruimte in de pols, waar de aanvoerende bloedvaten en zenuwen van de hand doorheen lopen). De aangepaste of alternatieve muizen in dit overzicht proberen een oplossing te bieden voor één of meer van deze factoren.

 

Hoe kies je de juiste muis?

Welke soort muis past het best bij jouw situatie en jouw wensen? Er zijn zo veel soorten, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor het kiezen van de voor jou meest geschikte muis zijn de lengte- en breedtemaat van je hand belangrijk. Bakker & Elkhuizen heeft daar tips voor op een rij gezet en een overzicht voor gemaakt. Kijk op de website van Bakker & Elkhuizen of download het pdf-bestand. De Backshop heeft een overzicht (pdf) gemaakt van welke muizen zij bij welke soorten klachten aanbevelen. Op de webpagina van ErgoDirect staat uitgebreide informatie over muisgebruik met een schema om de juiste soort te kiezen.

 

Ergonomische muis De ergonomisch gevormde muis heeft een aangepaste vorm, waardoor je minder snel klachten krijgt.

Kindermuis

Voor kinderen zijn er speciale kleine of ergonomische muizen, trackballs en touchpads.

Trackball

De trackball is een omgekeerde muis: je beweegt de cursor door aan de bal te draaien.

Penmuis

De penmuis is een verticale muis. De bijbehorende muismat is een soort touchscreen.

Rollerbar

De rollerbar zit voor het toetsenbord. Je kunt de knoppen met beide handen afwisselend gebruiken. De klikknoppen zijn geprogrammeerd, maar dat kun je soms aanpassen.

Touchpad

Bij een touchpad bestuur je de muisfuncties met je vingertoppen.

Eye- en Headtracker

Met een eye- of headtracker bestuur je de cursor met oog- of hoofdbewegingen.

Mondmuis

De mondmuis kan alle gewone muisfuncties vervangen. Door je lippen te bewegen, op te tillen, of te blazen of zuigen beweeg je de cursor en voer je klik- en andere functies uit.

Pedaalmuis

Een pedaalmuis vervangt het klikken van de gewone muis. Sommige pedaalmuizen hebben meer knoppen met verschillende (soms programmeerbare) functies.

Virtuele muis

Een virtuele muis is software waarmee je het toetsenbord op je scherm ziet. Dat maakt het gebruik van een gewone muis (gedeeltelijk) overbodig.

   

Ergonomische muizen

Er zijn heel veel verschillende muizen verkrijgbaar. Een kleine variatie is soms het enige verschil met een standaardmuis. Deze grijze muizen zijn ergonomisch niet beter. We noemen ze daarom niet in dit overzicht.

Bij veel bedrijven kun je een ergonomische muis enige tijd op proef krijgen. Dat staat dan op hun website.
De genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

In dit overzicht zijn voor het laatst wijzigingen aangebracht op 1 juli 2017.

Ergonomische muizen

Contour Mouse

 Contour Mouse

De Contour Mouse ondersteunt de hele hand. De muis heeft een bolling die de hele handpalm vult. De klikknoppen zijn langer – je hoeft niet  per se met je vingertoppen te klikken. Geschikt voor grafische werkzaamheden (CAM/CAD). Vier maten, voor links- en rechtshandigen, met snoer.

Prijs vanaf € 129.

Meer info: Contour Mouse.

   
E-Quill-AirO2bic
E-Quill-AirO2bic

De verticale AirO2bicmuis is een greeploze muis: de knijpkracht die je bij een normale muis gebruikt is bij de AirO2bic niet nodig. Dit geeft een enorme reductie van de spierspanning. Door de vorm van de muis en doordat het gewicht van de hand op de muis rust, beweeg je de muis automatisch vanuit de onderarm en niet vanuit de pols. De houding van hand en pols belemmert de aanvoer van zuurstof naar je hand niet. Vandaar de naam: Air en O2, het symbool voor zuurstof. De muis is verkrijgbaar in een rechts- en linkshandig model, in wit en zwart. Samen met de Nib Click-Less™ software (beschrijving onder Virtuele muis) een goede combinatie om je muisgedrag drastisch en in positieve zin te wijzigen.

Prijs vanaf € 109.

Meer informatie: AirO2bic muis.

   
HandShoeMouse
HandShoeMouse 2

De HandShoeMouse (handschoenmuis) is ontwikkeld door het Erasmus Medisch Centrum in samenwerking met de universiteit van Maastricht. Door de vorm hoef je je vingers niet meer op te tillen en druk je niet per ongeluk knoppen in. En je kunt er niet in grijpen en knijpen. Voor links- en rechtshandigen, met snoer en draadloos, en in verschillende maten.

Prijs vanaf € 109.

Meer informatie: HandShoeMouse.

   

Newtral 2 Gripless muis

Newtral 2 Gripless muis

De Newtral 2 Gripless muis is een gekantelde, ergonomische lasermuis (hellingshoek 33°). De muis is ontwikkeld na EMG-onderzoeken (elektromyogram). Met 3 accessoires voor het verbeteren van de arm- en polshouding en instelbare resolutie. 6 knoppen en in de maten small/medium of large, met USB-aansluiting of draadloos verkrijgbaar. Voor rechtshandigen en geschikt voor Windows, Mac en Linux.

Prijs vanaf € 96.

Meer informatie: Backshop.

 

OysterMouse
OysterMouse

De OysterMouse is een computermuis waarmee je rechts en links kunt afwisselen en die je kunt instellen in 5 hellende posities, om de spierspanning in de onderarm te verminderen. Met snoer en draadloos. Geschikt voor middelgrote en grote handen en voor flexwerkplekken. Voor Windows.

Prijs vanaf € 130.

Meer informatie: OysterMouse.

   
Seniorenmuis  
Seniorenmuis

Door de vorm en werking is deze seniorenmuis speciaal geschikt voor mensen met beperkingen in de fijne motoriek. Hij heeft een stabiliserende werking op de hand en zorgt ervoor dat ongecontroleerde handbewegingen niet worden omgezet in bewegingen van de cursor. De Seniorenmuis is aangepast aan de vorm van de hand, dit maakt het gemakkelijker om de hand stil te houden. Voor rechtshandigen, met USB-aansluiting, direct te gebruiken na aansluiting. Voor Windows en Mac.


Prijs vanaf € 177.

Meer informatie: Ergo2Work.

 

   
 Switch Mouse
 Switch mouse

De Switch Mouse is een scrollmuis. De muis is verstelbaar en kantelbaar (links en rechts) en geschikt voor alle handmaten. Geschikt voor flexwerkplekken.

Prijs vanaf € 129.

Meer informatie: Switch Mouse.

 

Verticale muizen

Bij een verticale muis is het belangrijk dat je binnen de breedte van je schouders werkt. Daarvoor heb je een toetsenbord zonder numeriek deel nodig. Werk zo weining mogelijk vanuit de pols en ondersteun je onderarm in een hoek van 90°. Veel verticale muizen zijn niet geschikt voor linkshandigen. Op deze webpagina van Ergo2Go vind je meer informatie over verticale muizen en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. 

Anir Pro
Anir Pro

De Anir verticale muis vermindert de belasting van je onderarm en schouder. Je pink steunt op de basis van de muis. Je gebruikt je duim voor de linker- en rechtermuisklik. Met je vingers kun je scrollen (knop op joystick). Alleen voor rechtshandigen. Twee maten: S/M en L. Met snoer en draadloos. Voor Mac en Windows.

Prijs vanaf € 72.

Meer informatie: Anir Pro.

   
  DXT Precision muis
 DXT Precision muis

Deze DXT Precisionmuis is ontworpen door Bakker & Elkhuizen. De muis heeft 3 knoppen, een scrollwiel en is geschikt voor links- en rechtshandig gebruik en voor grote en kleine handen. Instelbare cursorsnelheid. Met USB-kabel of draadloos, voor Windows en Mac.

Prijs vanaf € 99.

Klik hier voor meer informatie.

   
Evoluent 4-serie
Evoluent 4

De verticale Evoluent 4 muis lijkt op een gewone muis, maar is een kwartslag gedraaid. Hij heeft 6 programmeerbare knoppen en een aanpasbare cursorsnelheid (800 – 2600 dpi). In verschillende maten (grote of kleine hand), links- en rechtshandig, draadloos, met draad en voor Bluetooth verkrijgbaar.

Prijs vanaf € 112 (met draad), of € 124 (draadloos of Bluetooth).

Meer informatie: Evoluent.

   
 Evoluent C-serie
 Evoluent C

Nieuw!
De (verticale) muizenfamilie van Evoluent is uitgebreid met serie C. De Evoluent C-serie vervangt niet de Evoluent 4-serie, maar is een nieuwe lijn naast de 4-serie. Nauwkeurige muis met een aantal verbeteringen: hij is minder bolvormig en past beter in je hand, heeft 5 langere knoppen voor een betere grip, scrollwiel en instelbare cursorsnelheid (500 – 2000 dpi). Met draad (zilverkleurig) of draadloos (zilverblauw of goud), voor rechtshandigen. Voor Windows en Mac.

Prijs vanaf 158, gezien bij Ergo2Go.

   
Evolution SRM EZ VS4 
Evolution SRM EZ VS4

De Evolution SRM (Stress Relieving Mouse) heeft vier schuin naar beneden geplaatste knoppen. Lasergestuurd, groot scrollwiel met klikfunctie, instelbaar dpi en met USB-aansluiting of draadloos. Geschikt voor kleine en middelgrote handen tot 8,8 cm. Ook verkrijgbaar voor linkshandigen en voor rechtshandigen met handbreedtes vanaf 9 cm. Voor Windows en Mac.

Prijs vanaf € 59.

Klik hier voor meer informatie.

   
Evolution SRM EZ VS5 
Evolution SRM EZ VS5

De Evolution SRM EZ VS5 is geschikt voor fijn motorisch werk (zonder handpalmsteun) en voor gewoon gebruik (met handpalmsteun). Met instelbaar gewicht, 2 afneembare handpalmsteunen, 5 knoppen en scrollwiel en met USB-aansluiting. Voor rechtshandigen en voor Windows en Mac.

Prijs vanaf € 108.

Klik hier voor meer informatie.

   
Goldtouch Semi Vertical Mouse
Goldtouch semi-verticale muis

De Goldtouch semi verticale muis heeft een helling van 66° en een afneembare handpalmsteun. Met 4 elementen kun je het schuifgewicht van de muis aanpassen en ook de cursorsnelheid is instelbaar. Met grote klikknoppen en ondersteuning voor de duim, met USB-aansluiting of draadloos. Geschikt voor handen tot 20 cm lang en 9,5 cm breed. Voor rechtshandigen.

Prijs ca. € 120.

Klik hier voor meer informatie.

   
Goldtouch 
 Goldtouch

De verticale Goldtouch muis heeft 2 knoppen, een scrollwiel en een helling van 34°. Voor links- en rechtshandigen, met draad. Voor Windows en Mac.

Prijs vanaf € 108.

Meer informatie vind je op deze website.
   
Grip Mouse
Grip Mouse

De Grip Mouse is een verticale muis met 2 knoppen en een scrollwiel voor rechtshandigen. Draadloos (oplaadbaar) of met kabel (USB- of PS/2-kabel), voor Mac en Windows.

Prijs vanaf € 34 (met kabel) en € 48 (draadloos).

Kijk voor meer informatie op deze website.

   

Grip Muis Delux

Grip Muis Delux

De Grip Muis Delux heeft een afneembare polssteun en is geschikt voor alle handmaten. Met 5 standaard knoppen, scrollwiel, USB-kabel of draadloos en voor Windows of Mac.

Prijs circa € 60.

Klik hier voor meer informatie.

   
HE Mouse
 HE Mouse

Verticale muis met scrollwiel, 5 instelbare knoppen, instelbare gevoeligheid. Twee maten: Medium en Large (geschikt voor mensen met grote handen). Met snoer of draadloos. Voor links- en rechtshandigen, met scrollwiel, voor Windows en Mac.

Prijs vanaf € 58.

Meer informatie: R-Go Tools.

   
HE Pro
HE Pro

De HE Pro heeft een breder ondersteuningsplateau. Met 5 knoppen, voor links- en rechtshandigen, middelgrote en grote handen (Pro Plus) en met USB-aansluiting of draadloos. Voor Windows, Mac en Linus.

Ook mogelijk: de HE Break Mouse, die met kleursignalen aangeeft of je de muis (te) lang achter elkaar gebruikt. Niet draadloos.  

Prijs vanaf € 69.

Klik hier voor meer informatie.

   
Joy Mouse 
Joy Mouse

De Joy Mouse is geschikt voor kleine handen, maar ook verkrijgbaar voor grote handen met verwijderbare handpalmondersteuning. Voor rechtshandigen, met USB-aansluiting. Voor Win Me/2000/XP/Vista, Mac OS X+, Linux.

Prijs vanaf € 79.

Kijk op deze website voor meer informatie.

   
Penguin Mouse
Penguin Mouse

De Penguin Mouse van Posturite is een symmetrische, verticale muis. Afwisselend te gebruiken met je linker- of rechterhand. Met antibacteriële coating, 5 knoppen (soft key touch: eenvoudig in te drukken), scrollwiel en aanpasbare gevoeligheid. Verkrijgbaar in 3 verschillende maten, met snoer. Voor Mac en Windows.

Prijs vanaf € 89.

Meer informatie: Ergowerken.

   
Rockstick muis
Rockstick muis

De Rockstick muis is een verticale muis, voor links- en rechtshandigen. Je hand staat in de handshake positie, je scrollt met je duim en je klikt met je hele hand. Twee maten: small/medium en large, voor Mac en Windows, met USB-kabel of draadloos.

Prijs vanaf € 108.

Meer informatie:

Rockstickmuis (rechtshandig)

Rockstickmuis 2 (links- en rechtshandig)

 

Kindermuizen

Kinderen hebben een andere ergonomie dan volwassenen. Gewone muizen zijn vaak te groot en soms is de fijne motoriek nog niet goed ontwikkeld. Daarom zijn er speciale muizen voor kinderen in verschillende soorten: muizen met 1 tot 3 knoppen, scrollmuizen en trackballs.

Bic trackball
Bic trackball

De Bic trackball is voor kinderen en mensen met problemen met de fijne motoriek. De Bic kun je naast de gewone muis gebruiken. Geen scrollfunctie. Voor links- en rechtshandigen. Voor Mac en Windows.

Prijs vanaf € 135.

Meer informatie: Bic.

 
OkiMuis
OkiMuis trackball Piggy

OkiMuizen zijn voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Er zijn drie soorten: Ufo muis, 3-button muis en scroll muis. Je hebt meestal geen extra software nodig om de muis aan te sluiten (wel bijgeleverd). De scrollmuis heeft verschillende uitvoeringen: Kikker, Panda, Tijger, Giraf en Piggy (nieuw). Ook geschikt voor scholen (netwerken). Als je een aantal muizen bestelt, dan krijg je korting.

Prijs per stuk € 7 (+ € 4,15 verzendkosten per bestelling).

Meer informatie: OkidO.

Trackballs

De trackball muis past in je hand (links of rechts). De muis ligt stil op je bureau en neemt minder ruimte in. De cursor verplaats je door met je vingers en duim de bal te bewegen. Klikken doe je net zoals bij de gewone muis – met knoppen. Er zijn ook trackballs voor kinderen. De bekendste merken voor trackballs zijn Kensington en Logitech.

ITAC Evolution Trackball
ITAC Evolution Trackball

De ITAC Evolution Trackball is voor Nederland exclusief te koop bij Kimli. Zes programmeerbare toetsen, met snoer. Voor Linus, Mac en Windows.

Klik  hier voor meer informatie.

   

Kensington Orbit Optical Scroll Ring trackball

Kensington Orbit Optical Scroll Ring trackball muis

De Kensington Orbit Optical Scroll RingTrackball heeft een ring waarmee je verticaal kunt scrollen. Voor links- en rechtshandigen. Twee aanpasbare knoppen, verwijderbare polssteun. Voor Mac en Windows, met snoer.

Prijs: vanaf € 42.

Kijk op deze website voor meer informatie.

 

Kensington Orbit Optical Trackball

 Kensington Orbit Optical trackball

De Kensington Orbit Optical Trackball is geschikt voor links- en rechtshandigen. Je beweegt de cursor met je vinger. Drie knoppen (niet instelbaar), geen scrollfunctie. Voor Mac en Windows.

Prijs vanaf € 23.

Kijk op deze website voor meer informatie.

 

 

Kensington Orbit Wireless Mobile Trackball

 Kensington Orbit Wireless Mobile Trackball

De Kensington Orbit Wireless Mobile Trackball is handig om mee te nemen. Draadloos, niet instelbare knoppen, met scrollring. Voor links- en rechtshandig gebruik. Voor Mac.

Prijs vanaf € 60.

Kijk op deze website voor meer informatie.

 

 
Kensington Slimblade trackball
 Kensington Slimblade Trackball

De Kensington Slimblade Trackball heeft drie verschillende bedieningsprogramma´s. De navigatiemodus voor het besturen van de cursor, de mediamodus (films en muziek) en de viewmodus voor in- en uitzoomen. Met software. De trackball onthoudt je instellingen en kiest automatisch het juiste bedieningsprogramma. De trackball heeft vier aanpasbare knoppen die je kunt instellen voor veelgebruikte functies of sneltoetsen. Met scrollfunctie, voor links- en rechtshandigen. Voor Windows, met snoer.

Prijs vanaf € 95 (+ verzendkosten).

Meer informatie: Kensington Slimblade.

   
Logitech M570
Logitech M570

Draadloze muis voor rechtshandigen, met scrollwiel. Voor Windows en Mac, ook geschikt voor notebook.

Prijs vanaf € 60.

Klik hier voor meer informatie.

   
Logitech MX Master
Logitech MX Master

Nieuw!
Draadloos, voor Windows en Mac (pc en notebook). Scrollwiel met aanpasbare snelheid, duimwiel (voor horizontaal scrollen) en 5 knoppen. Werkt op verschillende soorten oppervlakken (Darkfield technologie). Met drie apparaten te koppelen via één ontvanger (je kunt gemakkelijk tussen de apparaten wisselen). Voor rechtshandigen.

Prijs vanaf € 90.

Meer informatie: Logitech.
   

Logitech Trackman Marble USB trackball

Logitech Trackman Marble USB trackball

Trackball voor links- en rechtshandigen, met draad. Handige toetsen voor heen- en weer bladeren op internet en scrollfunctie. Met sofware-cd voor Windows en Mac.

Prijs vanaf € 40.

Kijk op deze website voor meer informatie.

 

Penmuizen

Aiptek HyperPen Mini
Aiptek HyperPen

Grafische tablet en muis, voor illustreren, ontwerpen, fotobewerking, websites en handtekeningen. Voor Windows en Mac, met snoer, pen met batterij.

Prijs circa € 30.

Te bestellen bij Amazon Duitsland (niet in Nederland te koop).

Meer informatie: Aiptek.

 

 

Rollerbars

Een rollerbar ligt centraal voor je toetsenbord en is daarmee geschikt voor links- en rechtshandigen. Je kunt beide handen afwisselen, of naar keuze een beperkt aantal vingers en/of je duim gebruiken. Lees hier (pdf-bestand) het verhaal van Samantha, een tevreden gebruiker van de Rollermouse.

 

Contour RollerMouse Free3

Contour RollerMouse Free3

De RollerMouse Free3 is de snelste rollermuis tot nu toe. De snelheid is instelbaar van 600 tot 2800 dpi. Geschikt voor mobiel werken en voor vaste werkplekken. Past in veel laptoptassen. Extra brede rollerbar met zachte, kunstleren handpalmondersteuning en 9 knoppen, waarvan 7 voorgeprogrammeerd (maar wel herprogrammeerbaar). Met USB-aansluiting en instelbare hellingshoek. Voor Windows en Mac.

Prijs vanaf € 259.

Klik hier voor meer informatie.

   
Contour Rollermouse Pro3
Contour RollerMouse Pro3

De Contour Rollermouse Pro3 is geschikt voor een breed toetsenbord, inclusief numeriek deel. Met 8 speciale functietoetsen, waarvan je er zelf 3 kunt programmeren. Je kunt kopiëren en plakken met één druk op de knop. Voor pc en Mac.

Prijs circa € 278.

Klik hier voor meer informatie.

   
Contour RollerMouse Red
Contour RollerMouse Red 2

De Contour RollerMouse Red heeft een polssteun voor beide armen en een virtuele muisklik (in plaats van mechanische). Voor links- en rechtshandigen, of afwisselend met beide. Met scrollwiel, programmeerbare klikknoppen en afneembare handsteun. Extra accessoires: grotere handpalmsteun of armplateau. De RollerMouse Red Plus heeft een extra diepe handpalmsteun van 13 cm. Geschikt voor precisiewerk, zoals CAD. Voor Windows en Mac, met USB-kabel.

Prijs vanaf € 279.

Klik hier voor meer informatie.

   
Contour RollerMouse Red Plus
Contour RollerMouse Red plus 2

De RollerMouse Red Plus heeft een extra diepe handpalmsteun van 13 cm. Voor overige eigenschappen zie RollerMouse Red.

Prijs vanaf € 289.

Klik hier voor meer informatie.

   

Ergoslider Plus

Ergoslider Plus

De Ergoslider Plus heeft 5 knoppen, een scrollwiel en is geschikt voor een standaard of een minitoetsenbord. Met vervangbare polssteun en USB-kabel.

Prijs circa € 217.

Klik hier voor meer informatie.

Touchpads en touchscreens

Touchpads zijn voornamelijk bekend als vervangende muis in een laptop, maar ze zijn er ook als los invoerapparaat. Ze zijn dan meestal wat groter en bieden meer functionaliteit. Touchpads vragen vrijwel geen kracht om te bedienen in vergelijking met een muis, en ze ontlasten de vingers en hand  enigszins.

ProTouch ergonomische muis 
 ProTouch muis

De ProTouch muis heeft programmeerbare toetsen. Je plaatst de ProTouch voor je toetsenbord (centrische muis). Je bedient de muis met je vingertoppen – niet vanuit je schouder of onderarm. Afwisselend links- of rechtshandig te gebruiken, met polssteun (kunstleer). Geen mechanische delen, maar multi-touch technologie. Voor Windows (vanaf Windows98) en Mac OS X, met USB-aansluiting.

Prijs vanaf € 261.


Meer informatie: Ergo2Work.

 

Eye- en Headtrackers

Deze producten vervangen de muis - en meestal ook het toetsenbord - volledig. Besturing van de cursor vindt plaats door het volgen van de oog- of hoofdbewegingen.

 

Eyetech TM4
Eyetech TM4

De Eyetech TM4 is een module voor oogbesturing. Samen met een scherm (Mobi 2 of Tellus 4) en communicatiesoftware (Mind Express) heb je een communicatieapparaat dat werkt met oogbesturing. Met USB-kabel, voor Windows (ook Windows 10).

Meer informatie vind je op deze website.

 

   

Headmouse Extreme

Headmouse Extreme

Met de Headmouse Extreme kun je de cursor op je scherm besturen. Je plakt op je voorhoofd of brilmontuur een klein stickertje en op je beeldscherm een kastje dat lichtsignalen opvangt en verstuurt. Het lichtsignaal reflecteert in het stickertje en dat signaal wordt vertaald naar de muisbeweging op je beeldscherm. De verbinding is draadloos (infrarood), zodat je je vrij kunt bewegen. Het kastje sluit je met een PS/2- of USB-kabel aan op je computer. Voor klikken en selecteren moet je aanvullende software of knoppen installeren. Als je ook een virtueel toetsenbord hebt, kun je alle muisfuncties dan zonder muis uitvoeren.

Meer informatie vind je op deze website, waar je ook de prijs kunt opvragen.

   
NaturalPoint SmartNav 4 EG
NaturalPoint SmartNav 4 EG

Eye Control Technologies (NaturalPoint) is in 1997 opgericht om hulpmiddelen voor computers te ontwikkelen voor mensen met een handicap. De NaturalPoint SmartNav 4 kan door iedereen gebruikt worden als vervanging van de muis. De SmartNav 4 is er in twee soorten: de AT als hulpmiddel en de EG als ergonomisch hulpmiddel, met USB-kabel. Gebruik je hoofd, spaar je handen: je kunt met de SmartNav ook op een virtueel toetsenbord op je scherm typen en je kunt de cursor er mee besturen en klikken. Je stelt hotkeys op je toetsenbord in om als muisknoppen te gebruiken.

Prijs € 399, in Nederland te bestellen bij Rightthing.

Meer informatie: NaturalPoint.

   
TrackerPro
TrackerPro

Met de TrackerPro kun je alle muisfuncties uitvoeren. Je hoeft geen software te installeren. Je plakt een stickertje op je voorhoofd of brilmontuur, je verbindt de camera met je computer (USB-kabel) en je kunt aan de slag. Losse vellen met stickertjes kun je nabestellen. Voor Mac.

Prijs € 1.210, te bestellen bij Apple Store.

Klik hier voor meer informatie.

 

Mondmuizen

IntegraMouse Plus
IntegraMouse Plus 

Alle muisfuncties worden met de IntegraMouse Plus van Lifetool uitgevoerd met de mond. Klikfuncties pas je toe door te blazen of te zuigen. De IntegraMouse Plus heeft drie functies: muis, joystick en toetsenbord. Draadloos, voor Linux, Mac en Windows. Pas op met Windows 10 – de IntegraMouse werkt (nog) niet goed in dit nieuwe besturingssysteem.

Meer informatie vind je op deze website.

 

   
Lipstick
Lipstick mondmuis

De Lipstick voert alle muisfuncties met de mond uit. Je duwt met je lippen het topje in de gewenste richting. Dat topje reageert op druk en de kracht van die druk kun je instellen. Je hoofdbewegingen zijn minimaal. De cursor volgt de bewegingen van je mond; hoe meer kracht je gebruikt, hoe sneller de cursor beweegt. Klikken en slepen doe je door je lippen op te tillen. Je kunt zelf onder andere de gevoeligheid, reactiesnelheid en het aantal mogelijke richtingen van de Lipstick instellen. Met oefenscherm en USB-kabel. Voor Windows, Mac en Android. Verstelbare montagearm leverbaar. De behuizing van de Lipstick is gesloten, er komt geen speeksel in en je kunt hem gemakkelijk schoonmaken.

Meer informatie op deze website.

 

Pedaalmuizen

ErgoLine voetmuis
Voetmuis-met-programmeerbare-pedalen

Met de ene voet kun je de cursor bewegen, met de andere voet kun je klikken en scrollen. De pedalen kun je zelf programmeren. Voor Windows en Mac, met USB-kabel.

Prijs vanaf € 249.

Klik hier voor meer informatie.

   
Kinesis Savant Elite2 Module & Pedal
 Kinesis Savant Elite2 Module  Pedal

Kinesis module en pedaal waarmee je muisklikken kunt uitvoeren. Met USB-kabel, voor Windows en Mac. Compatibel: Linux, Android en Chrome.

Prijs vanaf € 197.

Meer informatie op deze website.

   
Kinesis Savant Elite2 Dual Pedal
Kinesis Savant Elite2 Dual Pedal

Kinesis pedaalmuis met twee knoppen. Met USB-kabel, voor Windows, Mac. Compatibel: Linux, Android en Chrome.

Prijs vanaf € 230.

Meer informatie op deze website.

 

 
Kinesis Savant Elite2 Triple Pedal
Kinesis Savant Elite2 Triple Pedal

Kinesis voetmuis met 3 pedalen (linker muisknop, linker muisknop dubbelklik en rechter muisknop). Met USB-kabel, voor Windows, Mac. Compatibel: Linux, Android en Chrome. Ook verkrijgbaar in waterproof.

Prijs vanaf € 252.
Prijs vanaf € 412 (waterproof).

Meer informatie op deze website.

 

Virtuele muizen

Een virtuele muis is software die het gebruik van een fysieke muis gedeeltelijk of geheel vervangt. De software kan bijvoorbeeld het muisklikken overnemen, of allerlei toepassingen, zoals kopiëren, knippen, plakken en selecteren.

Dragger
Dragger

Dragger is een programma voor het bedienen van de muisknoppen van een standaardmuis of een Eye- en Headtracker. Met een toolbar op het scherm kunnen bepaalde functies - zoals links, of rechts of dubbelklikken en slepen - geactiveerd of uitgeschakeld worden. Voor Windows, ook Windows 10 (behalve RT). Er is ook een versie voor kinderen: Dragger for Kids.

Te bestellen bij Origin Instruments, USA.

Meer informatie: Origin Instruments.

 

   

HeadMouse Nano

HeadMouse Nano

De HeadMouse vervangt de muis voor mensen die hun handen niet of niet goed kunnen gebruiken. Op je hoofd, bril of hoed plak je een stickertje dat door de camera (optische sensor) op je beeldscherm wordt gezien. Door je hoofd te draaien, beweeg je de cursor. De HeadMouse werkt op alle apparaten met een USB-muis. Zie ook Dragger.

Klik hier voor meer informatie.

   
Nib Click-Less™ software
NIB Click less software

Voor wie moeite heeft met het klikken op een muis door RSI-klachten of voor mensen met andere beperkingen aan de handen (bijvoorbeeld reuma), is het VHF Mousing System ontwikkeld. Het systeem bestaat uit een klein, slim computerprogramma (Nib Click-Less™ software) en de AirO2bic™ muis (beschrijving onder Ergonomische muis), dat tot wel 95% van de muisklikken kan overnemen, ook scrollen, rechts klikken en dubbelklikken. Werkt vooral goed voor tekstverwerking en surfen op het internet. Met teller voor het aantal muisklikken, en instelbaar pauzeprogramma (blokkering toetsenbord en muis). Voor Windows (tot en met versie 10).

Werking Nib™

Nib™ is een zogenaamd point-and-clicksysteem. Je zet de cursor op de plek waar je wil klikken en het programma voert - na een vertraging - de klik uit. De vertraging kun je zelf instellen. Er is een gratis evaluatieversie verkrijgbaar die je 30 dagen lang kunt gebruiken.

Prijs € 85, samen met de AirO2bic™ muis € 165.

Kijk op de website van ErgoType voor meer informatie.

   

 

 

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?