Organisatie werk en werkplek

Organisatie werk en werkplek

Werkomgeving

Hulpmiddelen en een ergonomisch ingerichte werkplek kunnen helpen om RSI-klachten te voorkomen of te verminderen. Maar als je in een lawaaierige omgeving moet werken, bijvoorbeeld in een grote kantoortuin, dan kan het moeilijk zijn om je te concentreren.

De radio staat aan, de telefoon gaat regelmatig over, collega´s komen langs voor een vraag of een praatje en je wilt geen e-mailbericht missen. Je komt niet aan werken toe. Hoe schep je orde in deze chaos en hoe houd je overzicht? Bakker & Elkhuizen heeft tips (pdf) op een rijtje gezet om je werk zonder al te veel afleiding te kunnen doen. 

Het Canadese Institute for Work and Health heeft een uitgebreide (Engelstalige) webcursus voor beeldschermwerkers gemaakt. In verschillende stappen leer je alles over klachten, werkhouding en pauzes, de inrichting van je werkplek en licht en lichtinval. Kortom, hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt, met zo weinig mogelijk risico op klachten.

ErgoDirect heeft een webpagina over zitten, met uitleg over veel voorkomende klachten, misverstanden en adviezen voor een goede zithouding.

Hulpmiddelen om je werkplek te verbeteren

Naast ergonomische meubels, muizen en toetsenborden zijn er meer hulpmiddelen om je werkplek te verbeteren. Denk aan een documenthouder, een beeldschermverhoger of -arm, armsteun of voetenbankje. ErgoDirect heeft tien tips op een rij gezet voor de ideale inrichting van je werkplek (pdf-bestand). Hierna geven we enkele voorbeelden.

Beeldscherm verhoger en/of –arm

Als je beeldscherm te hoog, te laag of schuin voor je staat verandert de stand van je romp en/of nek en dat kan spierspanning veroorzaken. Je kunt RSI-klachten voorkomen door een verhoger of wendbare arm te gebruiken.

We geven hierna enkele voorbeelden van beeldschermverhogers of –armen, voor één of meer schermen. Kijk hier voor richtlijnen voor de juiste positie van het beeldscherm.

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 8 juli 2017.

Adjustable Sit-Stand Desk Riser
Adjustable-sit-stand-desk-riser

Met de Adjustable Sit-Stand kun je niet alleen je beeldscherm verhogen, maar ook een staplek van je bureau maken. Instelbaar in 15 standen en geschikt voor 2 beeldschermen. Draagvermogen tot 15 kg.

Prijs circa € 424.

Klik  hier voor meer informatie.

 
B-sky
B-sky

De B-sky is een in hoogte en diepte verstelbare scharnierende arm voor monitoren tot 24 inch. De armen zijn voorzien van kabelgeleidingen en hij wordt geleverd met een bladklem en bladdoorvoer. Voor 1 of 2 schermen, in zwart, wit of zilver.

Prijs circa € 117.

Klik hier voor meer informatie.

   

Crystal Monitorstandaard

 Crystal monitorstandaard

De Crystal Monitorstandaard is van stevig acryl, is in 5 hoogten verstelbaar en heeft anti-slipvoetjes.

Prijs circa € 55.

Klik hier voor meer informatie.

 
Devia Monitorarm
Devia Monitorarm 2 - 10 kg

De Devia Monitorarm met gasveer en bevestigingsklem is verkrijgbaar voor een scherm tot 10 kg of 21 kg. De arm is verstelbaar in hoogte en diepte en kan kantelen, roteren of zwenken. Ook in wit. Geschikt voor flexwerkplekken.

Prijs circa € 169.

Klik hier voor meer informatie.

   
Devia Monitorarm Double Zilver
Devia Monitorarm Double Zilver

De Devia Monitorarm Double Zilver met gasveer en bevestigingsklem kan twee schermen van maximaal 4 kg dragen. De arm is verstelbaar met één hand en is geschikt voor flexwerkplekken.

Prijs circa € 212.

Klik hier voor meer informatie.

 
ErgoLine Monitorverhoger
ErgoLine

De ErgoLine Monitorverhoger is verkrijgbaar in een vaste en een verstelbare versie. Voor monitoren en TFT-schermen tot 15 kg. Je plaatst je scherm op de verhoger.

Prijs vanaf € 78.

Klik hier voor meer informatie.

   
Ergoline Style OA
Ergoline Style OA-3

De Ergoline Style OA monitor-/tabletarm is kantelbaar, kan draaien en is in hoogte verstelbaar. Geschikt voor flexwerkplekken, met bureauklem. In verschillenden uitvoeringen, ook voor twee beeldschermen.

Prijs vanaf € 79.

Klik hier voor meer informatie.

   

ErgoMate

ErgoMate

Met de ErgoMate TFT-scherm- en laptopverhoger kun je twee schermen op dezelfde hoogte naast elkaar brengen. Verstelbaar in hoogte en diepte en een in breedte verstelbaar notebook platform.

Prijs vanaf € 265.

Klik hier voor meer informatie.

   
LCD Monitorstandaard Acryl
LCD Monitorstandaard Acryl

De LCD Monitorstandaard Acryl is 11 cm hoog, maar niet verstelbaar. Hij heeft wel een opbergvak voor het toetsenbord en kan een monitor tot 15 kg dragen.

Prijs circa € 43.

Klik hier voor meer informatie.

   
ViewGo Monitorarm
ViewGo monitorarm

De ViewGo Monitorarm is in hoogte instelbaar met een draaiknop. Je kunt de monitorarm eenvoudig zelf aan je bureau bevestigen. In wit, zilver of zwart en ook leverbaar voor 2 schermen naast elkaar.

Prijs vanaf € 108.

Klik hier voor meer informatie.

   

Armsteunen

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2016.

 

Ergorest
Ergorest armsteun

De Ergorest is een armsteun die je aan je werkblad vastmaakt. Verkrijgbaar met of zonder muismat en in verschillende kleuren. De steun draait en beweegt mee. Ook in hoogte verstelbare steunen, of met ESD (bescherming tegen statische elektriciteit).

Prijs vanaf € 94.

Klik hier voor meer informatie.

   

Documenthouders

Als je veel met documenten werkt, dan kun je het beste een documenthouder gebruiken. Die plaats je tussen je beeldscherm en toetsenbord, zodat de documenten in een rechte lijn voor het beeldscherm liggen. Je werkt dan binnen de comfortzone van je lichaam, omdat je niet steeds hoeft te draaien en/of reiken vanuit je nek en rug. Zo kun je klachten voorkomen.

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2017.

Crystal Documenthouder
Crystal Documenthouder

De Crystal Documenthouder plaats je tussen je toetsenbord en je beeldscherm, zodat je niet steeds je hoofd hoeft te draaien. Verstelbaar in 5 standen en met opbergvak voor het toetsenbord. Ook geschikt voor zware ordners.

Prijs circa € 60.

Klik hier voor meer informatie.

 
Ergoline Addit A3
Ergoline Addit A3

De Ergoline Addit A3 documenthouder is van heldere of matte (anti-reflectie) acryl. Geschikt voor documenten, boeken en ordners. De Basic is niet in hoogte verstelbaar, de Plus wel. Draagkracht 6 kg.

Prijs vanaf € 64.

Klik hier voor meer informatie.

   

Ergoline Nota UP

ErgoLine Nota UP

De Ergoline Nota UP heeft een traploos uitschuifbare bovenkant. Als je dat doet, dan krijg je een schrijfplateau boven je toetsenbord. Kijkhoek in 3 stappen instelbaar en je papieren liggen onder beschermende folie. Geschikt voor documenten, ordners en boeken. Gewicht 2,5 kg.

Prijs vanaf € 130.

Klik hier voor meer informatie.

   
MicroDesk Compact
 MicroDesk Compact

 De MicroDesk Compact is aan de voor- en achterzijde traploos instelbaar, zodat je zelf de hoogte kunt bepalen. Met liniaal, opbergruimte voor toetsenbord en anti-reflectie. Naast documenthouder ook lessenaar: je kunt aantekeningen maken op je document. Draagkracht 20 kg.

Prijs vanaf € 75.

Klik hier voor meer informatie.

   

 

Voetenbanken

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2017.

Ergo Foot
Ergo Foot

De Ergo Foot is traploos in hoogte verstelbaar en heeft anti-slip. Verchroomd metalen frame met kunststof voetblad.

Prijs ongeveer € 50.

Klik hier voor meer informatie.

   
ErgoStretch Voetensteun
ErgoStretch Voetensteun

De ErgoStretch Voetensteun heeft een extra beenleuning waarmee je steeds van houding kunt wisselen. De hoogte is instelbaar op drie verschillende standen en ook de hoek kan worden aangepast.

Prijs circa € 106.

Klik hier voor meer informatie.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?