Persoonlijke verzorging

Kleding, wassen en aankleden

In het algemeen is het belangrijk om je warm te kleden, zodat je spieren op temperatuur blijven. Zorg voor kleding die weinig onderhoud vergt, die je niet hoeft te strijken en die ruim valt, zodat het aankleden makkelijker wordt.

• Draag beenwarmers om je armen voor een betere doorbloeding.
  • Als je je armen niet meer kunt optillen: leg je trui met de voorkant naar beneden op de tafel. Ga op een stoel zitten, leg je ellenbogen op de tafel, doe je hoofd en armen in de trui en trek hem zo aan. Bij aankleden de pijnlijkste arm het eerst, bij uitkleden het laatst.
  • Sluit een beha aan de voorkant, en schuif de sluiting dan naar achteren. Of koop sport- of voedingsbeha's met een voorsluiting.
  • Koop kleding die je niet hoeft te strijken.
  • Draag warme fleece vesten en truien.
  • Draag stretchbroeken met elastiek in de boord.
  • Koop kleding die je niet hoeft te strijken.
  • Draag warme fleece vesten en truien.
  • Draag sokken en ondergoed met ruim elastiek.
  • Draag jassen, vesten en blouses met rits.
  • Gebruik klittenband in plaats van knopen.
  • Naai blouses met knopen op de naaimachine dicht, tot dat je hoofd er nog door kan.
  • Wacht niet te lang met buiten handschoenen dragen.
  • Gebruik een grote ritssluitinggreep.
  • Gebruik een horloge met batterij.
  • Draag schoenen met rits of klittenband.
  • Vervang gewone veters door elastische veters.
  • Gebruik plastic deodorantrollers.
  • Gebruik kleine handdoeken.
  • Gebruik vloeibare zeep.
  • Koop flessen met makkelijke sluitingen, of bewaar lege zodat je kunt overgieten.

Op de website van Scouters staan tips en hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het aan- en uitkleden.

Tandenpoetsen en haarverzorging

• Laat een stukje van je lange haar knippen: dat scheelt echt bij de verzorging!
  • Als je anti-klitshampoo en/of conditioner gebruikt kun je je haar gemakkelijker kammen.
  • Koop een elektrische tandenborstel. Houd de ellenboog op tafel en een spiegeltje voor je. Probeer eventueel verschillende merken uit en let daarbij op de trillingen.
  • Maak met isolatiemateriaal het handvat dikker.
  • Gebruik kleine of halflege tubes tandpasta.
  • Gebruik vloeibare tandpasta, dan hoef je niet in de tube te knijpen.
  • Gebruik een tandpastahouder.
  • Gebruik een tubeknijper.
  • Kam je haar met een makkelijke borstel.
  • Maak een houder aan de muur voor de föhn en beweeg je haar in plaats van de föhn - of gebruik een droogkap.
  • Laat je haar wassen.