Skip to content
 

Hoe richt je een ergonomische werkplek in?

Op deze pagina vind je mogelijkheden om je werkplek ergonomischer in te richten en gemakkelijker te kunnen werken.

Je kunt daarbij denken aan beeldschermverhogers, monitorarmen, tafelverhogers, armsteunen, documenthouders, voetenbanken, en aan ergonomisch kantoormeubilair zoals zit-/sta-werkplekken, bureaustoelen en zadelkrukken.

Droge ogen

Wie veel met beeldschermen werkt kan last krijgen van de ogen: droge en/of rode ogen, jeukende ogen, of het gevoel dat er iets in het oog zit. Dat kan ontstekingen veroorzaken en je ogen beschadigen. Lees er meer over in Waarom je genoeg met je ogen moet knipperen van NPO Radio 1.

Veel knipperen helpt om de ogen vochtig te houden.

Backshop

De Backshop heeft de volgende webpagina´s met tips voor het inrichten van een goede werkplek:

  • Eén maat voor iedereen, voor de aanschaf van de juiste middelen, want één maat voor iedereen klopt natuurlijk niet: iedereen is verschillend en middelen moeten bij iemand persoonlijk passen om geen klachten te veroorzaken.
  • Stel in 2 minuten je flexwerkplek in, zodat je lekkerder en productiever werkt.

Bonque

Bonque is een website voor vacatures in de it. In hun blog Lichamelijke klachten op kantoor – zo voorkom je ze vind je tips om klachten te voorkomen.

R-Go Tools

R-Go Tools heeft Zeven tips voor gezond werken voor je, die je via die webpagina ook als kaart kunt downloaden. Er is ook een Engelse versie: Seven tips for healthy working.

Uw gezonde werkplek is een catalogus van R-Go Tools met informatie over ergonomische producten en hoe je een ergonomische werkplek inricht.

Als laatste geven we een rij tips voor het instellen en gebruiken van je werkplek.

Organisatie werk en werkplek

Werkomgeving

Hulpmiddelen en een ergonomisch ingerichte werkplek kunnen helpen om RSI-klachten te voorkomen of te verminderen. Maar als je in een lawaaierige omgeving moet werken, bijvoorbeeld in een grote kantoortuin, dan kan het moeilijk zijn om je te concentreren.

Een stimulerende werkomgeving

In een stimulerende werkomgeving presteer je beter dan in een saai kantoor. Office Athletes/BakkerElkhuizen/ErgoDirect heeft daar een document over gemaakt: Stimuleer het brein van uw medewerkers met een verrijkte werkomgeving.

Daarin staat wat een stimulerende werkomgeving is en hoe je die kunt creëren. Denk daarbij niet alleen aan muziek, kleuren en geuren, maar ook aan een ruimte die uitnodigt om te bewegen of die sociale interactie bevordert.

Headset

Moet je veel bellen terwijl je beeldschermwerk doet? Gebruik een headset, dat voorkomt een langdurige slechte houding.

Concentratie

Kun je je niet concentreren in een grote kantoortuin? Kijk op onze webpagina Verbetering werkplek voor oplossingen.

SitStandCOACH

 

 

 

 

Heb je een elektrisch zit-sta-bureau? Download dan de software van de SitStandCOACH van Bakker Elkhuizen, met tips om je werk af te wisselen. Voor leden van onze vereniging gratis!

Verlichting en lichtinval

Slechte verlichting of een verkeerde lichtinval heeft invloed op je houding: je tuurt verkrampt op je scherm, waarbij je je in allerlei bochten wringt. Daar kun je hoofdpijn en andere klachten van krijgen. Kijk goed hoe en waar je je beeldscherm het beste neer kunt zetten.

Zet je scherm niet vlak voor het raam en er ook niet vlak naast. Ga ook niet met je rug vlak voor het raam zitten. Het licht dat op je scherm valt zorgt ervoor dat je het niet goed kunt zien. Voorkom turen, een slechte houding en stress.

Goede verlichting levert wat op. Je presteert beter en voorkomt klachten – en als gevolg daarvan – stress.

Arbowet

Wat staat er over verlichting in de wet? Volgens de Arbowet (Artikel 6.3) moeten werkgevers zorgen voor goede verlichting op het werk. Rechtstreeks invallend zonlicht (Artikel 6.4) moet worden geweerd.

Backshop

In de Ergowijzer van de Backshop, onderaan deze pagina te vinden onder Tips, vind je onder andere informatie over verlichting.

ErgoDirect

ErgoDirect heeft een aantal Kennisartikelen over verlichting:

Geluidshinder

Geluidshinder heeft ook invloed op je prestaties. Dat kan gaan om volume, zoals bij druk verkeer, of het “moeten meeluisteren” met gesprekken die anderen in je omgeving voeren, bijvoorbeeld in een kantoortuin met open werkplekken.

Door geluidsoverlast kun je je moeilijker concentreren, het leidt af en uiteindelijk ga je je eraan ergeren. Dat kan voor stress, een verkrampte houding en lichamelijke en psychische klachten zorgen. Met akoestische maatregelen kan geluidsoverlast worden beperkt.

Praat met je leidinggevende over geluidsoverlast. Maak afspraken over hoe je zo veel mogelijk voorkomt dat anderen last hebben van jouw activiteiten en andersom. Werknemers die zich goed voelen en geen geluidshinder ervaren presteren beter en dat levert de werkgever ook meer op.

Wat kun je zelf doen?

Hoe is de kantoorruimte ingedeeld? Zitten alle mensen die veel bellen bij elkaar en zijn er rustige gedeelten? Kun je daar rekening mee houden bij de keuze van je (flex)werkplek? Oordopjes dempen geluiden, maar dan hoor je misschien je eigen telefoon niet en eventueel ook niet het brandalarm.

Arbowet

In de Arbowet staat wel iets over geluidsoverlast: Lawaai op het werk, maar dit gaat vooral over geluidsoverlast en gehoorschade bij bepaalde beroepen, zoals bouwvakkers, metaalbewerkers, musici en discjockey´s.

ErgoDirect

ErgoDirect heeft een webpagina over dit onderwerp: Rustig werken zonder geluidshinder.

Hulpmiddelen om je werkplek te verbeteren

Naast ergonomische meubels, muizen en toetsenborden zijn er hulpmiddelen om je werkplek te verbeteren. Als je op een link klikt, krijg je een lijst met voorbeelden van dat hulpmiddel te zien.

Beeldschermverhogers

Als je beeldscherm te laag voor je staat kun je dat corrigeren met een beeldschermverhoger.

Monitorarmen

Staat je beeldscherm te hoog, te laag of schuin voor je, dan kun je dat corrigeren met een monitorarm. Of je draait je beeldscherm weg als je even niet met de computer werkt en gewone werkruimte nodig hebt. Monitorarmen zijn er voor een tot vier schermen.

Aanwijzingen voor het gebruik van monitorarmen

Waar moet je op letten als je monitorarmen gebruikt? Lees het in het artikel Waar op te letten bij inzet van monitorarmen van ErgoDirect.

Armsteunen

Armsteunen zijn er voor hand, pols en schouders. Hand- of polssteunen liggen vaak voor je toetsenbord, met armsteunen kun je de armleuningen van je bureaustoel verhogen als die te laag zijn. Er zijn ook speciale armsteunen met een plateau voor de muis.

Documenthouders

Een documenthouder voorkomt dat je steeds met je rug en nek moet draaien, want dat is niet zo goed voor je lichaam. Plaats de documenthouder recht voor je, tussen je toetsenbord en scherm.

Voetenbanken

Kun je niet met je voeten plat op de grond rusten? Om in een ergonomische houding aan je bureau te werken moeten je bovenbenen horizontaal staan en je knieën in een hoek van 90°. Met een voetenbankje (waar je met je hele voet op kunt rusten, geen balkje) kun je eventueel die ergonomische houding creëren.

Houding

Je kunt een goede, ergonomische werkplek hebben, maar als je daar onderuitgezakt gaat zitten werken, dan loop je nog steeds het risico op RSI-klachten. Let daarom ook op je houding. Bij de Tips onderaan deze webpagina staan links naar webpagina´s met (onder andere) informatie over een juiste houding.

Een apparaat dat je houding in de gaten houdt kan je helpen om je bewust te worden van jouw houding, zodat je die kunt corrigeren als de aandacht ervoor even verslapt. Klik op de button voor voorbeelden van deze apparaten.

Artikelen in het RSI-Magazine over houding

  • Gelukkiger en gezonder op het werk: Met Erik Peper en Annette Booiman, RSI-Magazine 2018-1, pagina 12

Meubilair

Inrichting werkplek

Een ergonomische werkplek helpt mee om RSI-klachten te voorkomen of te verminderen. Denk aan een zit/sta werkplek (ook handig bij flexibele werkplekken), bureaustoelen en krukken. Of ga sporten onder werktijd op een bureaufiets, of met je benen schommelen.

Bij sommige leveranciers kun je de hulpmiddelen enige tijd proberen om te zien of het bevalt. Maak er gebruik van, want het is een behoorlijke investering.

Bureaus en werktafels

Met een verstelbaar zit/sta bureau kun je afwisselend zittend of staand werken. Daarmee voorkom je statische belasting van je lichaam en het risico op klachten. Nog een voordeel van wisselende werkhoudingen: je concentratie verbetert en je produceert meer. Door regelmatig af te wisselen ben je minder snel moe.

Bureaustoelen

Op een niet passende bureaustoel zit je in een verkeerde houding, waardoor je klachten in nek, schouder, rug en bekken kunt krijgen. Dynamisch zitten of actief zitten is beter: dat bevordert de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer naar je hersenen.

Meer informatie over bureaustoelen vind je op de website van Backshop.

Krukken

Dynamisch zitten kan ook op een kruk. Krukken zijn er vanaf een paar honderd euro, (goede) ergonomische bureaustoelen zijn flink duurder.

Tafelverhogers

Wil je geen nieuw bureau aanschaffen, dan kun je met een tafelverhoger van je bureau een sta werkplek maken. Je zet hem op je bureau, plaatst je monitor en beeldscherm op de plateaus, stelt de juiste hoogte in en dan ben je klaar.

Bureaufietsen

Met een bureaufiets of beenschommel beweeg je terwijl je werkt. Het stimuleert de doorbloeding van je bovenbeenspieren, je hersenen krijgen meer zuurstof en je verlaagt het risico op gezondheidsklachten.

Tips

Inrichting werkplek

Een ergonomische werkplek helpt mee om RSI-klachten te voorkomen of te verminderen. Denk aan een zit/sta werkplek (ook handig bij flexibele werkplekken), bureaustoelen en krukken. Of ga sporten onder werktijd op een bureaufiets, of met je benen schommelen.

Bij sommige leveranciers kun je de hulpmiddelen enige tijd proberen om te zien of het bevalt. Maak er gebruik van, want het is een behoorlijke investering.

Bureaus en werktafels

Met een verstelbaar zit/sta bureau kun je afwisselend zittend of staand werken. Daarmee voorkom je statische belasting van je lichaam en het risico op klachten. Nog een voordeel van wisselende werkhoudingen: je concentratie verbetert en je produceert meer. Door regelmatig af te wisselen ben je minder snel moe.

Bureaustoelen

Op een niet passende bureaustoel zit je in een verkeerde houding, waardoor je klachten in nek, schouder, rug en bekken kunt krijgen. Dynamisch zitten of actief zitten is beter: dat bevordert de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer naar je hersenen.

Meer informatie over bureaustoelen vind je op de website van Backshop.

Krukken

Dynamisch zitten kan ook op een kruk. Krukken zijn er vanaf een paar honderd euro, (goede) ergonomische bureaustoelen zijn flink duurder.

Tafelverhogers

Wil je geen nieuw bureau aanschaffen, dan kun je met een tafelverhoger van je bureau een sta werkplek maken. Je zet hem op je bureau, plaatst je monitor en beeldscherm op de plateaus, stelt de juiste hoogte in en dan ben je klaar.

Bureaufietsen

Met een bureaufiets of beenschommel beweeg je terwijl je werkt. Het stimuleert de doorbloeding van je bovenbeenspieren, je hersenen krijgen meer zuurstof en je verlaagt het risico op gezondheidsklachten.

Back To Top