Beroepsziekten in Cijfers 2014

Download het volledige rapport

Cijfers

Het aantal beroepsziekten over 2013 wordt geschat op 267 per 100.000 inwoners per jaar, waarvan 69 aan het houdings- en bewegingsapparaat. De meeste beroepsziekten zijn psychische aandoeningen (94 op 100.000). 5% van de werknemers blijft (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt door een beroepsziekte. Bij 42% is de arbeidson-geschiktheid tijdelijk.

De meeste psychische meldingen zijn overspannenheid en burn out (77%). De werkdruk en problemen tussen mensen zijn vaak de oorzaak. Bij werkdruk gaat het niet altijd om de hoeveelheid werk, maar soms ook om de belastbaarheid van de werknemer. Heb je de mogelijkheid om zelf je werk te regelen? Krijg je voldoende steun van je collega´s en leidinggevenden?

Houding- en bewegingsapparaat

Het aantal meldingen van beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat daalt al vijf  jaar. Aandacht voor mogelijke oorzaken en preventie spelen daarbij een belangrijke rol. De overheid en de inspecties I-SZW en IGZ hebben steeds meer aandacht voor beroepsziekten – vooral bij beeldschermwerk.
RSI van de schouder of bovenarm en de tenniselleboog komen het meest voor. Het carpaal tunnel syndroom is de meest voorkomende beroepsziekte die onder neurologische aandoeningen valt.
37% van de werknemers met een aandoening aan het houding- en bewegingsapparaat is langer dan één maand ziek. Bij 9% van de meldingen van een beroepsziekte blijft de werknemer helemaal of gedeeltelijk ar-beidsongeschikt.

Multidisciplinaire richtlijn Computerwerk

In 2013 is de Multidisciplinaire richtlijn Computerwerk verschenen. Deze richtlijn moet een beeld geven van de problemen bij computerwerk. Onder andere bedrijfsartsen, bedrijfsfysiotherapeuten, veiligheidsdeskundigen, arbeids- en organisatiedeskundigen en ergonomen hebben aan de richtlijn meegewerkt. Aanbevelingen uit de richtlijn moeten gezondheidsklachten (aan de bovenste ledematen) voorkomen. In de richtlijn staat bijvoorbeeld een advies over hoe lang je de computer achter elkaar mag gebruiken.

Andere landen in Europa

Het beleid over beroepsziekten verschilt binnen de Europese landen. De instanties die beroepsziekten melden zijn niet in ieder land gelijk. Dat kan gebeuren door behandelende artsen, maar ook door bedrijfsartsen of werkgevers. Wie ontvangen de meldingen? Dat kunnen verzekeringsinstanties, de Arbeidsinspectie of andere organisaties zijn. Wat zijn de criteria voor bijvoorbeeld erkenning, compensatie en preventie? Een Europese lijst met beroepsziekten en hoe die geregistreerd moeten worden bestaat (nog) niet. Daar wordt wel over ge-praat.

Links voor meer informatie

●  Arbokennisnet.nl 2014. Arbokennisnet.nl : richtlijnen.

     http://www.arbokennisnet.nl/richtlijnen.html

●  Beumer, A. et al. 2012. Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke klachten Arm, Nek en/of Schouders.

     http://www.diliguide.nl/document/4106/file/pdf

●  NCvB 2014 B. Beroepsziekten.nl : Registratierichtlijnen: Aandoeningen bewegingsapparaat.

     http://www.beroepsziekten.nl/content/

●  Registratierichtlijnen-aandoeningen-bewegingsapparaat NCvB 2014. Beroepsziekten.nl.

     http://www.beroepsziekten.nl

●  Young, J. G. et al. 2013. Wrist and shoulder posture and muscle activity during touch-screen tablet use: effects of usage configuration, tablet type, and interacting hand. Work (Reading, Mass.), 45, (1) 59-71

     http://dx.doi.org/10.3233/WOR-131604

Bron

Beroepsziekten in cijfers 2014, opgesteld door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB)/Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Academisch Medisch Centrum en Universiteit van Amsterdam in op-dracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

 

 

Steun RSI-vereniging

Nog geen lid?